Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för start på Hunflen

Annons

- Vi räknar med att båda ska vara i gång i början av den här veckan, säger Kjell Jansson, vd vid Malungs elverk och projektansvarig för vindkraftverkens ägare, Vindela ekonomisk förening.

Det var redan för en månad sedan som de två nya tornen restes på Hunflen. Ägarna räknade då med att provkörningar skulle kunna göras redan veckan efter men det har dragit ut på tiden.

- Fortum har arbetat med en del förstärkningar av ledningarna till och från från Hunflen men nu ska allt vara klart, säger Dalakrafts vd Per Möller.

- Många andelsägare har ringt och frågat varför de inte startats men det beror egentligen på att kraftverken levererades tidigare än vad som var beräknat.

Nu är det ändå klart för provdrift och de två nytillskotten kommer att leverera el till nätet så snart de börjar snurra.

- Den första veckan får ändå ses som provkörning eftersom en hel del intrimningsarbete återstår, säger Per Möller som tycker att det ska bli oerhört intressant att få jämföra de två nya med det som redan är i drift.

- De nya bygger på en helt ny teknik med steglöst variabel hastighetoch vridbara vingar och det ska bli spännande att se vad det gör i effektivitet, säger Per Möller.

En dator ser till att vingarnas vridning ger optimal effekt och rotorhastigheten är steglös från noll till drygt 20 varv per minut medan det gamla har två fasta varvtal, 14 eller 22 varv, och där är vingarna fasta. Kraftverken är byggda för att klara starka vindar men om det blåser mer än 25 sekundmeter konstant i mer än tio minuter så stoppas verken automatiskt.

- Det är ingen idé att bygga för vindar som ändå bara inträffar kanske en gång vartannat år. Det kostar bara mer än det smakar, säger Per Möller.

Så nu hoppas du på vårvindar friska?

- Nja, först vill jag ha en fin vår och sommar men jag blir ju inte ledsen om det blåser rejält i höst, säger Per Möller.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons