Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för start i friskola

Annons

Efter att kommunen beslutat att stänga de kommunala skolorna i Gubbo och Jobsbo har de också tömt lokalerna på allt lösöre. Det fanns inte en bok kvar i biblioteket, till och med hyllorna var nedtagna.

Skolbänkar och andra möbler var bortforslade och det innebar att när friskoleföreningen skulle starta verksamhet fick de börja från början. Detta både på gott och ont. Det fanns inget gammalt som kunde användas och därmed blev det mesta nytt.

Lite tur har också föreningen haft genom att de fått stora mängder kontorsmöbler till skänks. ABB i Ludvika har tömt några våningar i det stora kontoret och alla möbler fick friskolan ta reda på.

- I veckan var personalen till IKEA i Västerås och handlade inventarier till bland annat matsal och fritids, berättar Jan-Erik Lind.

Enligt honom fanns det några stora saker som måste lösas innan allt var klart för start. Det handlade bland annat om lokalerna och det löste sig genom att föreningen helt enkelt köpte dem från kommunen.

En annan milstolpe var att rekrytera personal och där var intresset stort och i dag är fyra behöriga lärare anställda och dessutom en till respektive fritids vid de två skolorna.

- Vi kommer att anställa ytterligare en resursperson eftersom det blivit så pass många elever, säger Lind.

Therese Bjurling är en av lärarna och hon anser att det varit mycket inspirerande att få vara med från starten av skolan.

- Jag sökte jobbet helt enkelt av det skälet att här skulle jag få vara med och utforma något från början, säger Susanna Bjärud.

Sedan i måndags är fritidsverksamheten igång vid Gubbo skola och kommande måndag startar den vid Jobsbo skola.

Av naturliga skäl har inte så många av de äldre barnen sökt till friskolan, det är bara ett eller två år till de ska byta skola igen.

- Jag skulle uppskatta att vi fått ungefär hälften av eleverna i upptagningsområdet till de lägsta årskurserna, däremot de som ska börja i förskoleklass har vi fått nästan allihop, säger Lind.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons