Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för start av eget

Annons

Frågorna inför starten av ett nytt företag är många och osäkerheten inför svaren har med all säkerhet lett till att åtskilliga lysande affärsidéer stupat. Det finns dock en lösning på problemet, nyföretagarutbildning.

Under fyra intensiva veckor har fyra tjejer och tre killar drillats av Steinar Dahl från Wallininstitutet, i företagandets ädla konst.

- Man kan säga att vi går igenom allt från en lösryckt idé till en färdig plan som kan ligga till grund för vidare kontakter, säger Steinar som skött den del av kursen som handlat om affärsplanering och marknadsföring.

Även juridik, ekonomi, och personlig utveckling har funnits på schemat liksom en genomgång med de blivande företagarna av representanter från försäkringsbranschen och skatteverket.

Fyra veckor kan låta som en kort tid men Steinar Dahl tror att det samtidigt kan vara en sporre.

- Jag tror att den korta tiden kan leda till att deltagarna är taggade att fortsätta att driva sin affärsidé och jag är övertygad att hela den här gruppen nu är redo att fatta ett beslut, säger han.

Jennie Olsson från Järna har planer på ett företag med satsning på inredning.

- Det handlar om att designa inredningsdetaljer med hjälp av färg och form och även egen tillverkning av textilier, berättar hon.

Som exempel på hur hennes företag skulle användas nämner hon, om ett företag tycker att personalmatsalen är tråkig och behöver fräschas upp. Jennie tar då fram ett förslag på vad som kan göras utan allt för stora ingrepp eller kostnader. Kanske räcker det med en annan färgsättning, möblering, ett helt nytt färgval eller lite nya textilier.

- Jag tänker smyga igång verksamheten och kommer troligen inte igång förrän till hösten eller i början av nästa år, säger Jennie.

En som inte tänker smyga igång är Lars-Erik Stenfelt från Floda.

- Jag drar igång redan på måndag, säger Lars-Erik som startar ett skogsröjningsföretag.

- Det är stor efterfrågan på röjning och jag har redan fått in mycket jobb.

Två av deltagarna har under kursens gång också bestämt sig för att skrota sina företagarplaner, åtminstone för tillfället.

- Jag skulle vilja öppna ett litet café i Nås men den kalkyl som jag gjort här visar att det inte kommer att gå, säger Birgitta Puttonen.

Sylvia Hermanssons storslagna planer på att köpa hela Snöå herrgård och vandrarhem och förvandla det till ett behandlingshem lär knappast heller det bli verklighet.

- Om jag varit 25 så kanske.... Men jag är nog för gammal.

Ett servicerföretag med inriktning på skotrar och crossmotorcyklar, ett byggföretag med murning och gjutning som specialitet och ett resursföretag är andra företagsideer som finns bland kursdeltagarna.

- Jag tror mycket på den här gruppen. Det har alltid funnits en stark företagaranda i Vansbro, säger Steinar Dahl.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons