Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för rondell

Annons

Önskemålet om att det ska byggas en rondell vid infarten till Smedjebacken har funnits med i diskussionen i många år.

Även från Vägverket har det framhållits vikten av att en rondell byggs. Det tyngsta skälet har varit att det ur trafiksäkerhetssynpunkt är en mycket farlig korsning.

När Vägverket under hösten presenterade sin plan för vilka objekt som ska genomföras fram till 2008, fanns det ingen rondell i Smedjebacken med. Den enda lösningen som då återstod var att kommunen skulle låna ut pengar till Vägverket, fram till den dag då det normalt kunde bli aktuellt att bygga vägen.

Hela projektet är beräknat att kosta 5,8 miljoner kronor. Av dessa är 2,5 miljoner kronor kostnaden för bygget av själva rondellen, den gång- och cykeltunnel som planeras är kostnadsberäknad till resterande 3,3 miljoner kronor.

Redan tidigt stod det klart att kommunen skulle få stå för 40 procent av kostnaderna för att bygga själva rondellen, sammantaget en miljon kronor. Denna miljon beslutade kommunen att skjuta till när investeringsbudgeten för 2004 antogs i kommunfullmäktige.

Vid tisdagens möte hade ledamöterna att ta ställning till om kommunen skulle låna ut resterande 4,8 miljoner kronor.

Kommunalrådet Leif Nilsson lyfte fram vikten av att detta genomförs, det handlar för honom om i första hand trafiksäkerhetsåtgärder.

-Men även när det gäller utvecklingen av Smedjebacken är rondellen mycket viktig, bland annat när det gäller etableringar i kommunen, framhöll Nilsson.

Han poängterade att tunneln ger en säkrare överfart av riksvägen för de som har sin arbetsplats på Vilmoren och en tunnel ger möjlighet för energibolaget att föra över ledningar för värme och energi till området.

- Vi har försökt få till någon sorts avtal med Vägverket, för att täcka kostnader för uteblivna räntor eller en sorts återamoteringsplan, men det har inte lyckats, konstaterade Nilsson.

- Men jag vidhåller trots detta att det här är ett mycket viktigt projekt för Smedjebacken och vi ska låna ut pengarna, fortsatte Nilsson, från talarstolen i fullmäktige.

Centerpartisten Göran Engström ville avslå förslaget. Han hävdar att det finns bättre alternativ för att använda pengarna, bland annat borde de satsas i skolan.

Vidare framhöll Engström att värdet av en rondell är uppvärderat han ansåg att företagarna som förespråkar rondellen inte har tänkt till.

-Jag tror inte att rondellen har någon som helst betydelse om ett företag vill etablera sig i Smedjebacken.

Han ansåg heller inte att trafik-säkerhetsargumentet håller. Enligt Engström finns det andra betydligt billigare lösningar som är lika bra.

Likväl fick inte Engström något gehör för sina synpunkter i kommunfullmäktige och det beslutades att kommunen ska låna ut 4,8 miljoner kronor tillvägverket och själv satsa en miljon kronor i projektet.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons