Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för process mot Röda khmererna

Annons

Kambodjanska och utländska domare enades på onsdagen om regelverket för den FN-stödda tribunal som ska rannsaka kvarvarande ledare för Röda khmerernas forna terrorregim. Processen har fördröjts länge.

En av specialdomstolens åklagare, kanadensaren Robert Petit, sade till journalister att han kommer att lägga fram sina första formella anklagelser "inom några veckor". Utländska och kambodjanska åklagare har sedan i fjol samlat ihop sina åtalspunkter.

Regelverket styr i detalj hur tribunalen ska arbeta, och jurister välkomnade genombrottet efter utdragna tvister om avgifter och andra procedurfrågor. De lovade att nu snabbt försöka komma igång med arbetet, men några rättegångar kan knappast börja förrän tidigast i början av 2008.

Uppemot två miljoner människor dukade under för svält och tvångsarbete eller mördades under Röda khmerernas regim i Kambodja 1975_79. Röda khmererna förbjöd religion, skolor och pengar och drev miljontals människor ut i jättelika kollektivjordbruk. Målet var att skapa en kommunistisk mönsterstat byggd på lantbruk.

En av de frågor som har förhalat tribunalen, där överlevande ledare för rörelsen ska ställas inför rätta för dessa brott, är de svarandes rättssäkerhet. Richard Rogers, som arbetar på försvarsadvokatsidan, sade att de nu antagna reglerna löser problemet.

Under många år förhandlade FN och Kambodjas regering utan resultat om den tänkta tribunalen. Sedan man enats om att domstolen skulle upprättas tog schismen om regelverket vid i november förra året. Oenigheten ledde till farhågor för att de utpekade och allt äldre terroransvariga kanske aldrig skulle hamna inför rätta för brott begångna för tre decennier sedan.

Ännu finns det bara en tänkbar åtalad gripen _ Röda khmerernas fängelsechef Kaing Khek Iev, även kallad Duch. Flera andra gamla rödakhmerledare lever i frihet i Kambodja. Tribunalens domare har inte antytt vilka fler som kan komma att gripas. Rörelsens högste ledare, Pol Pot, dog 1998 i ett djungelläger.

TT

Mer läsning

Annons