Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för ny älgpark

Annons

Det innebär att älgtjuren K-G och kon Hulda med sina kommande tvillingkalvar styr kosan söderut i början av juni.

- De är döpta efter ett par släktingar till mig, berättar Häggmark.

Tjuren K-G är tre år. Ett praktfullt handjur som förra året bar en 7-8 taggars krona. Hulda går i väntans tider. Hon föder sina kalvar vilken dag som helst.

- Ni gånger av tio blir det tvillingkalvar.

Sune Häggmark understryker dock att K-G inte är pappa till kalvarna. Pappan heter Helge och inget annat. Älgtjuren K-G är dock inte vilken älgtjur som helst han heller.

- Han brukar vara de utländska damernas favorit. Han har riktiga sängkammarögon med långa ögonfransar.

Det var för knappa året sedan som Sune Häggmark visade intresse för att arrendera det gamla hjorthägnområdet på Björkberget av kommunen. En idé som togs emot med öppna armar från de flesta håll. Det talades om det turistiska lyftet för inte bara Siljansnäs utan för hela Siljansbygden.

Nu är snart Sune Häggmark framme vid målet. Han tror att både K-G och Hulda kommer att trivas förträffligt i sin nya miljö.

- Det är viktigt att älgarna är mentalt pålitliga. De ska vara sociala, trevliga och kontaktsökande.

Sune Häggmark lovar att besökare inte ska behöva vänta många minuter innan K-G och Hulda kommer fram för att bli kliade.

Sedan flera år driver han hägnet i Orrviken. Det har blivit ett populärt besöksmål. Han räknar där med cirka 20 000- 25 000 årliga besökare. I Siljansnäs blir det ett hägn som omfattar runt sju hektar mark. Där väntas fem-sex älgar ströva omkring. Hur många besökare älgarna i Siljansnäs kommer att locka kan man bara gissa.

- Det känns jättebra att vi kommit så här långt, säger Siljansnäs hotells Uno Lundback, som tror att älgparken i Siljansnäs kommer att tillföra Siljanssbygden en hel del.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons