Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för högre höjder

Annons

Under måndagen gjorde Christian Bruset, elev på gymnasieskol-ans byggnadsutbildning, de sista insatserna för att färdigställa klätterväggen på Skogsplan, tillsammans med PG Persson, lärare på programmet.

Idén om en klättervägg kläcktes av idrottslärarna Folke Fischer och Andreas Hidén, som ett led att förstärka samverkan och elevernas förtroende för varandra.

När skolan och kommunen visat sig vara positiva till förslaget, väntade en tid av förberedelser och planeringar, innan projektet kunde påbörjas.

Säkerhetsaspekterna försenade starten en del.

- Det har varit frågor runt säkerheten, ansvarsfrågan om någon klättrar och skadar sig här när det inte är bemannat.

Från början fanns funderingar över om hela området skulle behöva inhägnas. Nu spärras istället väggen 2,40 meter upp när den inte används.

All klättring ska ske med instruktör. På plats finns fästen för säkerhetslinorna. Då gäller det att man litar på den som håller i lin-an?

- Ja, man är alltid två. En som klättrar, men man har sele båda två, så man möts på halva vägen om den ene inte kan håll emot, konstaterar PG Persson.

Christian åker upp i lyftkranskorgen för att borra de sista hålen i plyfa-skivorna. Här ska sedan idrottslärarna montera klättergreppen, som är flyttbara.

- Då kan man ändra banorna och därigenom svårighetsgraden.

Det är Christian Bruset och Viktor Jacobsson från byggutbildningen som står bakom det mesta i klätterväggsbygget, med PG Persson som handledare. Eva Abrahamsson, bildlärare, och hennes elever har haft stressiga dagar för att få dekormålningen klar.

Väggen är tryggt förankrad i berget bakom, via stålvajrar och grova järnrör som går under namnet stämp.

På onsdag förmiddag invigs Högbergsskolans nya uteklassrum på skogsplan.

- Vi hoppas förstås att vi sedan ska kunna utnyttja det till fullo, önskar idrottslärare Folke Fischer.

Det blir högtidligt med pompa och ståt, när rektor Åke Sandberg klipper invigningsbandet.

Dessutom väntar aktiviteter, bland annat traditionella fotbollsmatchen mellan lärare och elever, och kubbspel. Musikesteterna kommer att bjuda på underhållning och så blir det förstås invigningsklättring.

Alla som vill är förstås välkomna att komma och titta på invigningen. Och vem vet, kanske blir det rektor Åke Sandberg som får den äran att bli först på väggen?

LENA RELTE

Mer läsning

Annons