Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för glasverkstad

Annons

Backlund har i flera år haft en idé att etablera en kollektiv glasverkstad i Borlänge. För tre månader sedan bildades en interimstyrelse som nu börjat få hjulet att rulla lite.

- Sparbanksstiftelsen anslog 45 000 kronor och därmed har vi lite pengar till att börja ordna med lokalen, säger Roland Backlund.

Hos Tunabyggen har Roland Backlund fått löfte om en stor lokal i Åselby där glasverkstaden ska husera till att börja med.

Lokalen är på 1 400 kvadratmeter och en hel del av inventarierna kan användas i glasverkstaden.

Förhoppningarna är nu att komma igång i blygsam skala innan sommaren. Till hösten kommer så de första kurserna att dras igång.

- Redan nu har vi fått intresseanmälningar från övriga landet. Flera yrkesverksamma står redan på vår kölista, säger Roland Backlund.

Tittar man på glasverkstäder i övriga landet så finns det bara en, i Göteborg. Industriellt så är glascentrat i Småland.

De tekniker man tänker använda sig av i glasverkstaden är allt, utom glasblåsning.

- Visst känns det roligt att vi blir så här positivt mottagna. Att få göra Borlänge känt genom en glasverkstad är otroligt, säger Roland Backlund.

Interimstyrelsen, förutom Roland Backlund ingår Mattias Ahlgren och Christina Wikström Hedman, fortsätter nu jakten på med stöd från diverse instanser.

- I april ska vi söka pengar hos kulturrådet och vi ska även söka mål 2-pengar från EU, säger Roland Backlund.

Även om han har stora visioner så känner han ändå att man måste skynda långsamt.

Inte få en komplett glasverkstad direkt.

- Vi startar och allt eftersom så fyller vi på. Visionerna lägger vi en påse så länge. Nu ska vi få det här att fungera, säger en hoppfull Roland Backlund.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons