Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för centrumlyft

Annons

I första etappen ingår en gång- och cykelväg som ska anläggas som en förbindelse mellan kiosken/gatuköket via dälden och området vid Hedvägen. Stråket blir cirka 600 meter långt men det är fortfarande oklart om och när det kommer att asfaltbeläggas.

I övrigt handlar det om plattsättningar, plantering av träd och tillskapandet av en ordentlig busshållplats.

- Ritningarna ligger klara och de pengar som behövs finns redan i budgeten för innevarande år. Det är den centralaste delen av Sunnansjö mellan järnhandeln och kiosken samt runt kiosken som kommer att omfattas av dessa åtgärder, klargör Christer Lindberg, projekteringschef på kommunens tekniska kontor.

Plattsättning, läggning av kantstenar och plantering av träd kan av naturliga skäl ske först under den varma årstiden.

- Ja, det går inte att göra sådant innan tjälen gått ur marken så det får bli ett sommarjobb, fortsätter planeringschefen som betonar att den aktuella centrumförnyelsen är ett gammalt önskemål från folket i Sunnansjö med omnejd. Det gäller den nya gång- och cykelvägen i synnerhet.

- Man ska kunna promenera utan att vara ute bland bilarna, understryker Lindberg som betonar värdet av att det blir ökad trafiksäkerhet i byn.

Men ute bland vanligt folk råder en viss betänksamhet om de moderniteter som komma skall.

- Bara de inte gör som de gjorde med torget i Grangärde. Det ser då för hemskt ut, säger en dam spontant när tidningen frågar vad hon tycker.

Måttligt intresserade är även två av de mest berörda, handlarparet Anna-Lisa och Karl-Einar Karlsson. De äger kiosken inklusive en större tomt. Rörelsen har drivits i deras regi sedan 1966. De trivs bra och har inget att anmärka när det gäller den befintliga utemiljön.

- Här ser väl bra ut som det gör redan nu, konstaterar Karlssons som gärna vill ha ett ord med i laget innan det börjar grävas och rumsteras i deras närmiljö.

- Vi äger marken ända ut till vägen och runt hela kiosken. De får inte göra hur de vill på vår tomt och det har vi redan gjort klart för byföreningen.

Frågan är om den för Sunnansjö reserverade miljonen kanske kan användas bättre. Bland annat Inga-Lill Hedberg vill peka på den smala vägen från centrum ned till Konsum som numera finns i före detta OK-macken nere vid Saxdalsvägen.

- Där skulle det behöva vara bredare med tanke på att busstrafiken går där. När det kommer två bussar som möts blir det verkligen trångt, konstaterar hon.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons