Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för byggstart

Annons

Falu ridklubb kan därmed börja leta efter ett företag som ska bygga anläggningen. Kommunen beräknar att investeringen ska kosta högst 27,3 miljoner kronor.

Beslutet kommer i sista stunden. Möglet och den allmänt dåliga miljön i den befintliga anläggningen har gjort att stallet skulle stängas den 30 juni. I och med fullmäktiges klartecken kan bygget av ridhuset sätta i gång så att det kan stå klart före vintern.

Det blev en lång diskussion innan politikerna hade bestämt sig. Det slutade med att frågan fick avgöras med votering. Tavlan som visade resultatet gav tydliga besked. 47 var för och 11 var emot.

Socialdemokraterna, centern, folkpartiet, kristdemokraterna, falupartiet, miljöpartiet, vänsterpartiet sade ja. Moderaterna och pensionärspartiet, spi, röstade nej.

Mikael Rosén (m) var tydlig med att påpeka att hans parti inte är emot att man satsar på flickors idrottande. Moderaterna ville se en begränsad upprustning av anläggningen i Främby.

- Kommunen gör inte en sådan här satsning i Bjursås, Sveden och Svärdsjö. De känner sig orättvist behandlade. Gör vi den här satsningen finns det inte möjlighet att ge stöd till rimliga villkor för de andra klubbarna, sade Mikael Rosén.

Han var också kritisk mot att kommunen skulle låsa fast sig i ett åtagande under flera decennier.

Jonny Gahnshag (s) försvarade satsningen.

- Att försöka restaurera för fem till tio miljoner är inte realistiskt. Det finns ingen rättvisa inom idrotten. Vi får acceptera att det finns olika förutsättningar, sade kommunalrådet.

Maria Wilje (fap) tyckte att det visserligen är en dyr satsning men att den är nödvändig.

- Mögelproblemet är stort och snart står hästarna och tjejerna utan hem. Man ska komma ihåg att det är en investering för kanske 50 år framåt, sade Maria Wilje.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons