Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för bygge av ridhus vid Väderbacken

Annons

Tankarna på att bygga ett ridhus vid kommunens anläggning i Väderbacken har växt fram under våren. Redan i höstas stod det dock klart att den förening som haft hästverksamhet i Finnbo, skulle tvingas lämna platsen och blev därmed husvill.

Sedan tidigare finns det ett antal boxplatser i lagården i Väderbacken och dessa skulle kunna utökas till totalt 32 platser. Vad som dessutom skulle behövas vore ett ridhus. I ett av husen ska det öppnas en butik och i anslutning till den finns det möjlighet att ha ett kafé.

Flera av de investeringsobjekt som kommunen sedan tidigare beslutat om kommer inte att genomföras under 2004 och på det viset fanns det drygt två miljoner kronor som kunde användas till annat.

Utifrån detta fick kommunen tjänstemän i uppdrag att undersöka vad ett ridhus kan tänkas kosta och vad driftkostnaderna skulle kunna bli.

Kommunalrådet Leif Nilsson pratade sig varm för ridhuset och såg den beräknade driftkostnaden på drygt 60 000 kronor som försumbar.

Nilsson fick stöd i sin argumentation av flera av sina partikamrater och han betonade att det är nu möjligheten finns, ingen vet hur det ser ut nästa år.

- Det är viktigt att vi tar ett positivt beslut i dag om de cirka 100 tjejerna som håller på med ridning ska ha någonstans att vara i vinter, argumenterade Nilsson.

Moderaten Kjell Christiansson dundrade på med motargument och framhöll att han inte trodde en sekund på de kalkyler som gjorts. Bland annat hävdade han att momsen på 450 000 kronor hade glömts bort. Ärendet skulle på återremiss för att politikerna skulle få ett bättre underlag.

- Jag är inte emot att det ska byggas ett ridhus, men vi måste veta vad vi fattar beslut om.

Centerpartisten Göran Engström hängde på och argumenterade bland annat med att på detta vis skulle kommunen få en ny gökunge att ansvara för och ingen visste vad det kommer att kosta.

- Ska vi satsa pengar på investeringar ska det göras i skolan, där alla måste vara varje dag, hävdade Engström.

Hans partikollega Jan Tholerus efterlyste var avskrivningarna på bygget fanns i kalkylen.

- En sådan här anläggning ska skrivas av under 20 år med 400 000 kronor om året, påstod Tholerus.

Efter samråd med ekonomichefen Lars Nylén kunde Leif Nilsson tillrättavisa både Christiansson och Tholerus.

- Momsen är ingen kostnad och vi skriver av sådana här anläggningar på 33 år, vilket blir drygt 60 000 kronor om året, med din avskrivningstakt går det på fem år, mästrade Nilsson med adress till Christiansson och Tholerus.

Christiansson vidhöll att två miljoner inte skulle räcka och fick stöd av partikamraten Kenneth Norlander.

- Det är viktigt att det byggs ett ridhus och som det är nu vore det bättre att avsätta tre miljoner kronor till projektet, föreslog Norlander.

Han höll fast vid sitt förslag och därmed var det plötsligt en tydlig spricka hos moderaterna.

- Nu har budgivningen börjat, så ni åhörare som är här ska sitta kvar så kan ni nog få både isolering och värme i ett ridhus innan den här kvällen är över, poängterade Göran Engström och suckade.

Till sist hade fullmäktige tre olika förslag att ta ställning till, återremiss, Norlander förslag på tre miljoner kronor eller kommunstyrelsens förslag på två miljoner kronor.

När fullmäktige skulle ta beslut om frågan skulle avgöras vid mötet eller skjutas fram begärdes det votering och då avstod Kenneth Norlander från att rösta och i nästa omgång röstade han för sitt eget förslag. Men det var en tydlig majoritet för kommunstyrelsens förslag.

Därmed kan ridklubbarna i Smedjebacken se fram mot ett nytt ridhus vid Väderbacken till hösten. Allt under förutsättning att det går att bygga under två miljoner kronor, annars kommer det tillbaka till kommunfullmäktige för ny debatt och då är det oklart om och när det blir något ridhus.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons