Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för bostäder i Valhallaskolan

Annons

De sista eleverna lämnade skolan i juni 2002. I september 2003 köpte Anders Skoglund fastigheten av kommunen för 1,2 miljoner kronor. Förhoppningen var att snabbt kunna starta ombyggnaden.

Men eftersom det handlade om nya bostäder, om än i en gammal byggnad, ställdes hårda krav på bullerskyddet.

En tid var det osäkert om det över huvud taget skulle bli någon ombyggnad och det spekulerades i att Anders Skoglund skulle låta häva köpet.

Men Skoglund anlitade en konsult som gjorde en utredning angående vilka åtgärder som krävdes för att få ned bullret från järnvägen och riksvägen till acceptabel nivå. Denna utredning presenterades för byggkontoret och på onsdagen fick politikerna i byggnadsnämnden ta del av utredningen.

-Vi är väldigt glada över att den gamla skolan nu kan byggas om. Därmed räddas en av de finare byggnaderna vi har i Ludvika, framhåller stadsarkitekten Göran O. Sundell.

För att klara bullerkraven måste Skoglund sätta in nya fönster samt tilläggsisolera väggar och tak. Sedan tillkommer "normal" renovering.

-Ombyggnaden av tredje planet blir inte billig. Det handlar om miljonbelopp, säger han.

Kommer den dyra ombyggnaden att tas ut på hyrorna?

- Nej, det blir normalhyror. Kostnaderna får fördelas på alla mina lägenheter och lokaler. Jag har cirka 200 i Ludvika, Smedjebacken, Orsa, Edsbyn och Surahammar varav 20-talet lägenheter i Ludvika.

Efter ombyggnaden kommer det att finnas två lägenheter på fyra rum och kök på 123 kvadratmeter och en lägenhet på två rum och kök på 58 kvadrat.

- Lägenheterna utrustas med disk- och tvättmaskin och torktumlare så det blir lite högre standard än vanligt.

Du ska även installera hiss trots att du inte är tvingad att göra det. Är det för att du ser pensionärer som vill flytta från villan som en lämplig målgrupp?

-Så långt har jag inte tänkt men pensionärer får förstås gärna hyra hos mig.

I en andra etapp planerar Anders Skoglund att bygga lägenheter på andra våningen. Lokalerna på bottenplanet är tänkta att hyras ut till kontorsföretag och liknande.

- För lägenheterna på andra våningen krävs inte alls samma åtgärder med ljudisolering. Där är det tjocka stenväggar och de utgör ett effektivt bullerskydd.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons