Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar inte kraven

Annons

Räddningstjänsten tvingades avbryta höstens brandsyn i Leksandshallen. Alla ombyggnader på senare år gjorde det näst intill meningslöst att fullfölja brand-synen, bland annat har brandcellsbegränsningar byggts bort.

- Det var så rörigt och så mycket som inte stämde, förklarar räddningstjänstens ställföreträdande räddningschef Kenneth Lindeström.

I stället har ansvariga för Leksandshallen fått i uppdrag att göra en tydlig redovisning av brandskyddet i byggnaden som räddningstjänsten sedan kan utgå ifrån vid sin brandsyn.

Samtidigt har några mindre utrymmen i källaren belagts med nyttjandeförbud på grund av bristande utrymningssäkerhet.

- Det rör sig om ett maskinrum och ett vaktmästarkontor. Det är inget dramatiskt, hävdar Lindeström.

Däremot ser han med oro på de stora publikarrangemangen i Leksandshallen. Det har varit på tok för mycket folk vid flera tillfällen och arrangörerna har slarvat med sitt ansvar.

- Utrymningsvägarna är inte gjorda för så många människor enligt de nya lagarna, men ännu har vi inte räknat på vilket maxantal som ska tillåtas i framtiden, förklarar han.

Leksandsbostäders fastighetschef Hans Bergman är inte särskilt förvånad över att brand-synen ställdes in. Byggnaden uppfyller 1968 års krav (Leksandshallens byggnadsår), men inte dagens skärpta lagstiftning.

- Vi kommer att få se mer av det här vid brandsynerna fram-över i Leksand. Discoteksbranden i Göteborg var ett tydligt vägskäl, konstaterar han.

För att möta de skärpta kraven behövs bland annat ny brandsektionering av byggnaden, installation av brandlarm och ny utrymnings- och nödbelysning samt godkända utrymningsskyltar.

- Det behövs säkert en halv miljon kronor för att komma tillrätta med bristerna, säger Bergman.

Leksandsbostäder har redan tidigare fått pengar till ombyggnation av Leksandshallens ventilation. Nu vill man använda pengarna till brandskyddsåtgärder istället.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons