Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar du att välja själv?

Annons

Tre frågor till alla före detta, nuvarande och kommande gymnasieelever:

Vem vet vad som är bäst för dig?

Klarar du av att välja själv?

Är du kapabel att själv bestämma vilka ämnen du ska läsa i skolan?

Är dina svar: "Politikerna", "nej" och "nej" kan sluta läsa här. Då är du nämligen socialdemokrat och nöjd med hur systemet fungerar i dag.

Som alla säkert vet så är gymnasieskolan frivillig. Din skolplikt upphör när du slutar 9:an och du behöver inte läsa vidare. Dock väljer de flesta att göra det. När de sedan börjar gymnasiet är det dock inte lika frivilligt längre.

Där måste man nämligen läsa vissa, av politiker, bestämda kärnämnen. Dessa är till exempel matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, naturkunskap och religion. Gör du inte detta får du inte ett fullständigt slutbetyg och utan ett sådant är du inte berättigad till att läsa vidare på högskole- och universitetsnivå.

Dessutom blir det en ordentlig knäck på självförtroendet: du klarade inte av gymnasiet.

Detta är något som jag tycker är kasst. Varför ska du som inte alls är intresserad av, eller anser att du i framtiden kommer att ha nytta av till exempel naturkunskap eller religion, vara tvingad att läsa dessa ämnen?

Om du går fordonsprogrammet på gymnasiet och vill bli bilmekaniker, varför ska då socialdemokraterna tvinga dig att läsa religion? Du vill ju hålla på med bilar!

Eller om du går det estetiska programmet och vill bli dansare, varför ska du då tvingas läsa naturkunskap? Du vill ju dansa! Naturligtvis så ska du, om du vill, få läsa dessa ämnen. Men det ska vara ditt eget fria val.

I dag är det en ganska vanlig företeelse att elever hoppar av gymnasiet i förtid.

Ofta är anledningen skoltrötthet, man tycker helt enkelt att det är så tråkigt att man inte orkar med skolan längre.

Hur kommer det sig då att till exempel en fordonselev hoppar av? Är det för att han/hon har fått hålla på med bilar för mycket?

Det kanske finns sådana fall men jag tror nog att de är mycket mer sällsynta än de elever som förklarar sina avhopp med att de inte orkade med alla teoretiska ämnen de tvingades läsa.

De gick ju fordonsprogrammet för att få hålla på med bilar.

Jag tycker att man naturligtvis ska få välja ämnen fritt efter vad man själv är intresserad av och vad man tror att man har nytta av i framtiden.

Jag anser att det är du som vet vad du är intresserad av, det är du som vet vad du vill läsa på gymnasiet, det är du som bestämmer över ditt liv, det är du och inte någon politiker som vet bäst vad som är bäst för dig.

Jesper Hellberg, aktiv inom moderata ungdomsförbundet i Dalarna

Mer läsning

Annons