Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klara svar från berguv

Annons

I motsats till flyttfåglarna på väg mot sydligare nejder beger sig den här ugglan norrut. En jättelik uggla är på väg till Sälen från sydliga Trelleborg.

Skulptören Alf Skaneby åkte på onsdagsförmiddagen i väg med en 1,75 meter hög berguv i trä. Destinationen är anläggningen Hundfjället strax utanför Sälen. Lastad på hans metallgråa fordon satt ugglan tryggt fastspänd för att klara av den dagslånga resan. ö

- Ugglan är tillverkad i tallträ. Normalt sett arbetar jag med gran. Genom åren har det blivit många sago- och djurfigurer, nästan 350 stycken som finns i Hundfjället, berättar Alf som bor i Beddingestrand.

Berguven ska svara på frågor. Den har fått namnet Klara Svar. När ugglan når sitt slutmål under onsdagskvällen ska den placeras på ett träfundament, där det ska stå en rad frågor som besvaras av en inspelad röst. Frågorna är i stil med : "Var ligger restaurangen" och annan användbar information för anläggningens besökare.

Efter det att Ulf Skaneby med hjälp av sin motorsåg gett ugglan dess rätta former har den lackats med linolja två gånger och båtlack i fyra lager.

Om tre veckor blir det ytterligare en transport från Sydkusten till Sälen. Då ska en orkester bestående av snögubbar i trä fraktas på Alfs flak.

Mer läsning

Annons