Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klara, färdiga...ro!

Annons

Klara, färdiga...ro!

Mona-Lisa Björkman kommenderar i gång sina tio roddare. Hon är styrman på kyrkbåten Skryt´n som hör hemma i Linghed.

Och de tio kvinnorna tar i, inte för kung och fosterland, snarare för byn och för hägrande segrar. Inför tävlingssäsongen tränar de tre kvällar i veckan och Skryt´n går i pendeltrafik över sjön.

Klara, färdiga...ro!

Först ett kvarts årtag för att få i gång båten. Sedan läggs startmotorn i med tio snabba tag... Mona-Lisa räknar... 7, 8, 9... sedan är det fulla och jämna krafttag som gäller. Vågorna dunkar mot fören och Skryt´n viner fram.

Mellan varven pustar svettiga roddare, dricker vatten och klagar över extra ballast i form av tidningens utsända. Kicki Ängsås inspekterar en blåsa i handen.

- En del använder handskar, men det är lika bra att ro och få blåsor, så klarar man sig sedan, säger Elisabet Andersjöns.

Linghedslagets medlemmar är mellan 18 och 32 år gamla. Muskler är alltså ett måste, rodden innebär träning för både ben, armar, rygg och mage.

De tränar en gång i veckan i Envikens gympahall. Några kör spinning och Friskis och Svettis också.

Eller roddmaskin kanske?

- Jo, kanske. Fast det känns fel, det blir inte samma sak, säger Kicki Ängsås.

När det blir barmark har de löpträning två gånger i veckan. Och så fort isen går upp är det båten i Svärdsjön som gäller. Tre gånger i veckan.

Denna tisdagskväll har de sprungit ett par kilometer för att värma upp.

De har dragit Skryt´n ur båthuset, nedför brädrampen till sjön. De har hittat sina platser och spänt fast fötterna. Herrarna tränar i samma båt så fotplattorna kan behöva justeras.

Skryt´n är tre år gammal och när byn fick henne var det lätt att få ihop lag både på herr- och damsidan. Styrman Mona-Lisa kallades i tjänst igen. Det behövdes en erfaren kvinna i aktern.

- Hon styrde mina föräldrar och har respekt i båten, det är viktigt att det är tyst i båten och att roddarna lyssnar, säger Tina Björkman.

En av roddarna hoppar av. Hon måste hem och ta hand om sina barn. Avbytare tar över.

Klara, färdiga...ro!

Roddarna följer takten som de randiga årorna i aktern bestämmer. Båten skjuter fart igen. Mona-Lisa tittar bistert på sina roddare och kollar klockan efter avslutad sträcka.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons