Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klar för cruising

Annons

Lena Daniels ögonsten är en Cadillac -64 i färgen Bahamas sand. Bilen tar sex passagerare och är direktimporterad från Long Beach i Kalifornien.

Och så brummar den så där gemytligt under körningen.

Ända sedan Lena Daniels var liten har hon drömt om att äga en alldeles egen Cadillac.

- Jag har alltid gillat stora bilar. Men det var när jag hörde Hep Stars "Cadillac" som jag tänkte: En sån bil ska jag ha, säger hon.

Inför Falukalasets cruising hade Lena Daniels samlat hela bilen full med tjejer. Väninnan Birgitta Forsberg skulle ner på stan och glida, liksom systerdottern My och hennes två kompisar.

- Den är större och häftigare än en vanlig bil. Det är kul att den funnits så länge, säger My Lif-Daniels.

Hon och kompisarna Josefin Sylvén-Larsson och Ida Edin hjälpte till att putsa upp bilen på gården. Insidan dammsögs och rengjordes med disktrasor. Filtar och mattor skakades. Utsidan behandlades med tvättsvampar och bilshampoo. Efter en sköljning med vattenslangen användes sämskskinn för att inga fläckar skulle uppstå på lacken.

- När vi först var och tittade på bilen tyckte jag att den var förskräckligt ful. Färgen var så intetsägande. Men när jag satte mig bakom ratten var jag såld, säger Lena Daniels.

Det var för sex år sedan. I år kunde familjen börja köra bilen redan i slutet av april eftersom vädret var så pass bra. Oktober brukar vara lagom att ställa in den i garaget igen.

Under en cruising försvinner den gräddvita bilen lätt i mängden, eftersom den saknar både skrikig färg och påklistrade eldflammor. Men till vardags är det många som höjer på ögonbrynet.

- Jag har tagit den till jobbet bara för att visa upp den. Det är ju lite därför man skaffar sig en sådan här bil. Det är kul med uppmärksamheten, säger Lena Daniels.

Men framför allt handlar det om ett intresse. Att åka på cruising är en häftig upplevelse och ett sätt att träffa folk som också gillar bilar.

- Har man problem med bilen är det alltid någon som kan ge en råd. Fast det där sköter min man. Jag gillar att köra, säger Lena Daniels.

Under en cruisingkväll är det viktigt att ha rätt klädsel. Lena Daniels hade valt helsvart; t-shirt med Cadillac-logga, jeans, skinnväst och skinnajacka.

Nedvevade rutor och hög musik från 1950- och 1960-talen är också ett måste för en lyckad kväll.

- Vi hoppas på mycket folk. Vädret är perfekt i dag. Det är en riktig cruisingkväll, säger Lena Daniels.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons