Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klamydiasmitta oroar

Annons

Sommartid betyder könssjukdomstid. Det är under den varma, ljusa tiden av året som klamydia och andra sexuellt överförbara sjukdomar når toppen av kurvan.

- Det beror väl på att man rör mer på sig på sommaren, och har fler tillfälliga kontakter, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom på Falu lasarett.

2001 rapporterades hela 640 fall av klamydia i Dalarna, en ökning med nästan 14 procent från de 553 fall som rapporterades år 2000. Dessförinnan låg sifforna på mellan 500 och 530 fall per år.

- Vi hade inte samma stora ökning som övriga landet hade 2000, utan ligger lite efter. Jag vet inte riktigt varför, men det brukar komma till storstäderna först och sedan spridas vidare, säger Anders Lindblom.

1987 började klamydia klassas som "samhällsfarlig sjukdom", och kontaktspårning började införas. Det innebär att varje smittad person måste uppge vilka personer som kan tänkas vara smittade. Sedan kallas dessa till provtagning.

- De måste testa sig enligt smittskyddslagen, säger Anders Lindblom, som tycker att ökningen av klamydia är oroväckande.

Smittade kvinnor kan drabbas av äggledarinflammation och ofrivillig barnlöshet.

Generellt för könssjukdomar är att kvinnor som drabbas är några år yngre än männen. Totalt är de flesta drabbade under 24 år.

- Det är fler kvinnor än män som söker hjälp. Kvinnor får oftare symtom och är de som kan få allvarliga komplikationer av klamydia, säger Anders Lindblom.

Han befarar att ökningen av klamydia beror på minskat användande av kondom, och att andra könssjukdomar också kan komma att öka.

Just nu är det dock klamydia som ökar oroande. Gonorré har legat på kring 10 fall per år de senaste åren och syfillis har man inte sett något fall av i Dalarna sedan 1998. Hepatit B är en sexuellt överförbar sjukdom som även smittar via blod.

- Det kan förekomma epidemier bland intravenösa missbrukare. Förra året hade vi tio fall. Merparten var icke-sexuellt smittade.

När det gäller hiv har mellan 20 och 30 smittade funnits i Dalarna de senaste åren. Förra året rapporterades fem nya fall, men ingen hade blivit smittad i Dalarna.

- Mellan tre och fem personer har drabbats per år sedan 1995, säger Anders Lindblom.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons