Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klagomål sänkte bredbandspriset

Annons

Glocalnet skriver på sin hemsida att det kostar 249 kronor att få upp till 8 eller 24 megabits bredbands-anslutning via ADSL. Men priset gäller inte för alla. I själva verket får över hälften av bolagets kunder i Dalarna betala 349 kronor för 8 megabits bredband.

I måndags såg Göte Nyström tidningens granskning av bredbandspriserna i Dalarna. Han konstaterade att hans leverantör, Glocalnet, inte lever upp till vad det lovar. Nyström betalar 249 kronor för 0,5 megabit- bredband. Han har tidigare sett att Glocalnet lovat 8 megabit för samma pris och har påtalat detta för bolaget.

Förklaringen från företaget har varit att underleverantören Skanova (som ingår i TeliaSonera) äger nätutrustningen och att Glocalnet därför måste ta ett högre pris (349 kronor för 8-24 megabit-bredband) för att kompensera för Skanovas avgifter. Det går att få en anslutning för 249 kronor men då får kunden bara 0,5 megabit per sekund.

Glocalnets vd Martin Tiveus säger att företaget tar 249 kronor för 8 megabit på de platser där Glocalnet har egen utrustning och 349 kronor där bolaget går via TeliaSoneras anslutning.

- I Dalarna är det fler än genomsnittet som ligger hos Skanova (Telia). Gissningsvis är det 3/4-delar som är hos Skanova, säger Martin Tiveus.

I tv-annonser säger ni att ni tar 249 kronor för 8 megabits bredband och så får många kunder betala mer än så?

- Ja, så är det tyvärr i dag. Men vi skriver att priset är från 249 kronor, säger Tiveus.

Han menar att bolaget inte kan erbjuda de lägre priserna till alla på grund av att TeliaSonera tar ut höga avgifter på de orter där de äger utrustningen. Nu investerar Glocalnet så att bolaget blir beroende av Telia på färre platser.

I Siljansnäs, där Göte Nyström bor, har Glocalnet just fått egen utrustning. Därför, säger Martin Tiveus, kunde bolaget ringa till Göte Nyström och erbjuda honom lägre priser.

- Det gäller att ligga på de stora bolagen. 600 kronor är inte så mycket utan det handlar om principen, säger Göte Nyström.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons