Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klagomål mot att vissa barn ska betala för skolskjuts

Annons

Mamman till ett skolbarn i Mockfjärd tycker att det är fel att vissa barn ska behöva betala 200 kronor i månaden för att få åka buss till skolan.

Men Anders Bengtsson (kd), ordförande för barn och utbildningsnämnden, framhåller i stället att det är en viss förbättring som gjorts.

- De som bor på vissa avstånd från skolorna har, som tidigare, gratis skolskjuts. Den förändring vi har genomfört är att de som bor för nära skolorna för att de ska kunna få busskort nu kan få åka med, under förutsättning av att de köper busskort. Tidigare fick de inte alls åka med, förklarar han.

Gränser för vilka som ska få gratis skjuts är dragna för de olika skolorna och Anders Bengtsson säger att ambitionen har varit att dra gränserna så rättvist som möjligt.

- Men hur man än bär sig åt hamnar alltid några på gränsen, säger han och tillägger att trafiksituationen alltid beaktas när beslut tas om skolskjutsar.

Att en del barn inte får skolskjuts, utan får gå eller cykla till skolan, tror han inte är så farligt:

- Det är inte skadligt att röra på sig, anser han.

Mockfjärdsmamman gillar inte heller att hennes barn ska korsa riksvägen för att ta sig till busshållplatserna och att linjebussarna stannar vid riksvägen.

Anders Bengtsson framhåller att allt inte är kommunens ansvar, utan att det finns ett föräldraansvar för att barnen på ett säkert sätt kommer till skolan eller till skolbussen.

Tidningen har tidigare berättat om förändringarna, bland annat med linjebussar i stället för speciella skolbussar. Förändringarna har, enligt Anders Bengtsson, genomförts av kostnadsskäl och för att utöka servicen för alla kommuninvånare.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons