Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klagar på dråpdomen

Annons

Han tänker överklaga tingsrättens dom för att få 26-åringen dömd till rättspsykiatrisk vård, vilket han redan vid de sista slutpläderingarna flaggade för.

26-åringen kom till den rättspsykiatriska avdelningen mitt i julhelgerna. Därför blev undersökningen mycket bristfällig och grund, menar advokat Gunnar Lundgren.

I effektiv tid handlade det om tre dagars undersökning. Där framkom att 26-åringen hade en "inte obetydlig" psykisk störning - som bland annat visade sig i empatistörningar, ångest samt

svårigheter att hantera nederlag och upplevda kränkningar. Störningen var dock inte att betrakta som allvarlig i lagens mening.

- Det är en miss och vi vill att socialstyrelsens rättsliga råd ska titta på det, säger Lundgren.

När det gäller tingsrättens bedömning av själva händelseförloppet konstaterar han att de delvis kommit till samma slutsatser.

- De accepterade nödvärns-rätten och den psykiska störningen, men inte fullt ut, säger han.

Alternativet till rättspsykiatrisk vård borde enligt Lundgrens åsikt vara att gå under straffminimum, som är sex års fängelse. Med tanke på omständigheterna bör det ligga på cirka tre års fängelse, menar han med hänvisning till flera tidigare rättsfall.

Kammaråklagare Catharina Wikner, som hade yrkat på livstid för mord, säger till tidningen att hon överväger om hon ska överklaga eller ej. Men än har hon inte fattat något beslut.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons