Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kläder riskerar bli sopor

Annons

Nu riskerar tio dalakommuner att bli utan klädinsamling när Myrorna avslutar sin verksamhet i länet.
Till hösten är klädinsamlingen borta och om ingen tar över verksamheten blir tio ton kläder i veckan sopor.

Myrorna, som ingår i Frälsningsarmén, har hittills drivit klädinsamling i Dalarna där insamlade kläder efter en grovsortering skickats på export till länder i främst östra Europa och Asien. Överskottet från verksamheten har gått till Frälsningsarmén. Nu ser organisationen ingen möjlighet att fortsätta med klädinsamlingen i länet. Den 1 september ska deras insamlingsbehållare vara borta.

- Fortsatt klädinsamling skulle betyda en förlust för oss, säger Urban Bolin regionchef för Myrorna.

Det är en ändrad marknad för begagnade kläder som ligger bakom beslutet. I bland annat Tyskland betalar kommunerna för att kläder ska samlas in, vilket dumpat priserna på marknaden.

- Exportpriserna har blivit så låga att det inte längre är lönsamt, säger Urban Brolin.

Han menar att klädinsamlingen upphör med hänsyn till alla som skänker kläderna.

- Man ger kläder för att stötta vår verksamhet. Nu riskerar vi att insamlingen skulle ta pengar från Frälsningsarméns arbete.

Tidigare har organisationen UFF avbrutit den klädinsamling som fanns i ett antal dalakommuner.

Nu är det osäkert om det finns någon som kan ta över insamlingen av tio ton kläder per vecka. Risken är att kläderna hamnar bland det avfall som går till förbränning.

- Det är en service åt kommuninvånarna att kläderna samlas in. Kommunerna vill gärna att vi ska finnas kvar, säger Urban Brolin.

Många av insamlingsbehållarna har stått vid återvinningsstationer. Återvinningsföretaget Stena Scanpaper har hand om stationerna i åtta kommuner.

- Klädinsamlingen har egentligen stått utanför det som den egentliga återvinningsstationen är till för. Kommunerna måste nu informera om vad invånarna ska göra med sina kläder, säger Björn Pedersen på företagets distriktskontor i Borlänge.

Han har informerats om Myrornas beslut och befarar att det inledningsvis kan leda till problem med nedskräpning från kläder.

- Har folk vant sig vid att lämna kläder så kan det under en period bli ökad nedskräpning på stationerna, säger Björn Pedersen.

I Falun har Myrorna ett 30-tal behållare. Tove Rastad tillhör en av dem som regelbundet lämnar kläder vid återvininningsstationen på Britsarvet.

- Jag brukar lämna kläder någon gång per år. Det känns bättre att skänka kläderna än att slänga dem, säger Tove Rastad.

- Det känns onödigt att ta bort den möjligheten.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons