Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell Sjöberg till minne

Annons

Kjell var en människa med många visioner och intressen. Hans allmänbildning var imponerande, vetgirigheten och nyfikenheten likaså. Den som ville veta något behövde bara gå till Kjell och visste han inte svaret tog han reda på det.

Av kultur fick han aldrig nog och han kunde åka många mil för att tillsammans med hustrun Ann-Britt njuta av en spännande konstutställning eller en god konsert.

Kjell älskade musik, särskilt storbandsjazz av äldre modell och mer än gärna spelade han godbitar ur sin stora samling för den som ville lyssna.

Kjells band till familjen var starka och han visade ett djupt engagemang för de sina. För barnen Jonas och Lena ställde han alltid upp, oavsett om det gällde att renovera hus, rensa rabatter eller vara barnvakt.

Hans förtjusning över barnbarnen var gränslös och han berättade livfullt om deras senaste, förunderliga eskapader.

Redan som liten var Kjell fascinerad av det skrivna ordet. Han debuterade som författare 1978 med den uppmärksammade romanen Hungerupproret, som utspelade sig i Jönköping med hans egen farfars far Anders som huvudperson. Två år senare kom Galna Lotta, berättelsen om en ung kvinnas skakande öde i 1800-talets fattig-Sverige.

Samma år publicerades diktsamlingen I all korthet, med tankar om världen, människan, livet och döden.

Till Kjells stora intressen hörde släktforskning och tack vare honom känner vi nu våra rötter många generationer tillbaka. I släktarkivet finns allt - foton, betyg, tidningsklipp, ljudupptagningar, brev, kartor, teckningar. Det är ett möte med människor från det förgångna som blivit levande genom Kjells arbete.

Kjell älskade Bergslagen - människorna, kulturen, skogarna och tjärnarna.

Det rika kulturlivet engagerade honom och i vänkretsen ingick författare, musiker och konstnärer. Att komma till Jägarnäs var rofyllt och äventyrligt på en och samma gång. Racertävlingar med musslor i tjärnen, minigolf med knasiga hattar, tradjazz i källaren, vådliga expeditioner till gamla gruvhål, vitsig lek med ord, trattkantareller, loppmarknader, glada skratt ... och allvarliga samtal om livet och döden.

Kjell var en intensiv, kreativ och varm människa, som inte lämnade någon oberörd.

Nu är han borta och världen blir inte mer densamma. Make, pappa, farfar, morfar, son, storebror, morbror, farbror Kjell rörde vid våra liv och det är vi tacksamma för.

Familjen, genom lillasyster Åsa

Mer läsning

Annons