Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kistaprästen gav krisråd

Annons

Kista-prästen Stig Jonsson fanns i Mora den 11 september och mindes attentaten i USA och talade om behovet av krishantering vid stora katastrofer.

Det var efter en bussolycka i Norge 1988, där flera barn och vuxna från Kista förolyckades, som Stig Jonsson blev känd över hela landet. Både han själv och diakonissan i församlingen var väl förtrogna med krishantering sedan tidigare. Församlingens sätt att stötta och finnas till fick stor uppmärksamhet.

Före bussolyckan 1988 var förekomsten av krisgrupper i landet ganska sparsam, men insikten om behovet växte i och med insikten av arbetet som utfördes i Kista.

Stig Jonsson har lång erfarenhet av missionsarbete i muslimska länder och efter terrordåden i USA säger han att det smärtade mycket att uppleva den anstormning mot muslimer som blev följden.

- Jag menar att hela världen nog ställde sig bakom USA:s rätt att slå tillbaka mot terrorismen, men bamhärtigheten saknades i tillvägagångssättet.

Stig Jonsson benämner sig själv som evangelisk socialist, även om han sitter i dalalandstinget för kristdemokraterna. Där motionerade han om behovet av psykologiska katastrofledningsgrupper vid Dalarnas akutsjukhus. Motionen mottogs först med svalt intresse, men efter terrordåden i USA och en ny bussolycka i Liden under samma vecka fick motionen grogrund och en så kallad PKL-grupp finns nu uppbyggd vid Falu lasarett.

- Här i Mora finns posom-grupp (psykologisk och social omsorg) sedan flera år tillbaka och posom-grupper har etablerats i 85 procent av landets kommuner, summerade Stig Jonsson när han talade i Mora på årsdagen av terrordåden i USA.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons