Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kisse äldre än vi anat

Annons

Våra tamkatter har rötter som är mer uråldriga än vi hittills har trott. Deras närmaste släkting bland vildkatterna levde för mer än 100|000 år sedan.

Trots att tamkatten kanske är världens vanligaste husdjur har förvånansvärt lite varit känt om dess genetiska ursprung, och eftersom vildkatter och tamkatter dessutom ofta har parat sig med varandra har det varit nästan omöjligt att särskilja arterna. Nu har en internationell forskargrupp gjort genetiska analyser av 979 tamkatter från olika delar i världen. De har dessutom gjort analyser av de vilda underarterna Felis silvestris silvestris (europeisk vildkatt), F s. lybica (anatolisk vildkatt), F s. ornata (centralasiatisk vildkatt), F s. cafra (vildkatt från söder om Sahara) samt F s. bieti (kinesisk ökenkatt).

Analysen mynnar ut i att tamkatternas allra närmaste släkting F s. lybica fanns för drygt 100|000 år sedan, vilket innebär att tamkatten är äldre än vad forskarna tidigare har trott.

Katten upptäckte att människans framväxande förråd av säd lockade till sig allehanda läckra gnagare, och på den vägen är det.

De äldsta arkeologiska bevisen för att katten var ett tamdjur härstammar från Cypern och är 9|500 år gamla.

Samtliga fem analyserade vildkattstammar och dagens tamkatter ligger mycket nära varandra släktskapsmässigt och har en gemensam urmoder. Det är människan som har sett till att sprida de mjukpälsade ättlingarna över världen, konstaterar forskargruppen i kommande nummer av vetenskapstidskriften Science.

Kattdjuren uppstod på jorden för ungefär en miljon år sedan, förmodligen någonstans i Asien.

TT

Mer läsning

Annons