Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk vicepresident avgår

Annons

Den mäktige kinesiske vicepresidenten Zeng Qinghong har begärt att få avgå, rapporterar japanska Mainichi Shimbun.

Den 67-årige Zeng Qinghong vill av okänd anledning lämna sin ställning i toppen på Kommunistpartiet vid partikongressen i höst. Han klargjorde sin avsikt i ett brev till presidenten och partichefen Hu Jintao i april, skrev Mainichi Shimbun i en rapport från Shanghai på söndagen.

Zeng sitter i partiets ständiga utskott, som har nio medlemmar. Han intar plats nummer fem i partihierarkin. Han valdes till Kinas vicepresident 2003.

Genom att acceptera Zengs avgång skulle Hu få större möjlighet att göra nya utnämningar som ökar hans egen politiska makt, säger "pålitliga partikällor" till tidningen.

Hu väntas bli omvald för en andra femårsperiod som partiordförande vid kongressen.

Som son till en ledande kinesisk revolutionär har Zeng byggt upp ett omfattande kontaktnät i partiet. Han är en av de mest inflytelserika ledarna i partiets ständiga utskott, Kinas mäktigaste politiska institution.

Zeng ingår också i den så kallade Shanghai-maffian, en krets av politiker nära kopplat till förre presidenten Jiang Zemin.

Zeng var Jiangs högra hand och sägs också ha hjälpt Hu att konsolidera sin makt de senaste fem åren.

Om han avgår väntas det skapa ett stort maktvakuum i toppen. Men tidningen skriver också att hans avgång kan minska Shanghaimaffians inflytande.

TT

Mer läsning

Annons