Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk filmdag på Aveny

Annons

Efter en diskussion med bland annat Folkets bio och Sandrews, som har det största utbudet av kinesisk film, togs nästan tio filmer fram.

Därefter fördes nya diskussioner med kinesiska ambassaden innan det slutligen blev fyra filmer: 25 ungar och en pappa, Vikarien, Hero och Crouching tiger hidden dragon.

Ingen av filmerna var helt färsk utan alla har redan haft premiär i Sverige och några har också ett par år på nacken.

- Men det är bra filmer, sade Tommy Sellstedt, kommunens filmsamordnare.

Filmdagen var ännu ett inslag av det kulturella utbyten som görs mellan Ludvika och Kina. Tanken fanns att ha flera dagar med temat kinesiskt film men till slut komprimerades det hela till en dag och valet av en onsdag kändes rätt naturligt:

- Onsdagarna är en etablerad dagbiodag, sade Sellstedt.

Först ut av filmerna var "25 ungar och en pappa" som handlade om Zhao Guan som växer upp utan föräldrar men som uppfostras av byborna. Filmen lockade ett 35-tal besökare.

Först klockan sex på kvällen var det dags för filmdagens stora händelse med visning av Hero. Till den hade kommunen köpt närmare 80 biljetter och celebert besök väntades av Kinas kultursekreterare Hong Nig samt Kinas kulturattaché Huang Wenjuan.

En överraskning för delegationen från Kina blev det när en 20 minuters film gjord av Frans van Bruggen överlämnades. Filmen visade hans arbete med en skulptur.

- Det blir ett minne av samarbetet mellan Ludvika och i det här fallet Peking, sade Tommy Sellstedt.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons