Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kineser till högskolan

Annons

I höst börjar 500 kineser studera på Högskolan Dalarna.

Det är resultatet av ett samarbete mellan kinesiska staten och Pwt - ett företag med förgreningar i Falun.

- Det låter väldigt spännande. Vi klarar att ta emot dem, säger Andrew Casson, högskolans vicerektor, när han får höra talas om planerna.

Detta är bakgrunden: Pwt är ett företag, grundat av bland annat orienteringsvärldsmästaren Jörgen Mårtensson och Gåvert Wååg.

I början var affärsidén att sprida orienteringssporten i Kina. Arbetet resulterade i att ägarna för Pwt fick ovanligt stora kontakter högt upp inom den kinesiska statsledningen. Det bidrog till att Pwt:s verksamhet utvecklades till att stimulera handelskontakter mellan skandinaviska och kinesiska företag.

Ett dotterbolag, vid namn Pwt trade, bildades och har nu säte i Falun. Engagerade i bolaget är Anders Lindh, pedagog och tidigare bland annat rektor i Gagnef, samt Gunnar Gren, från Falun.

- Vi har ett samarbete med kinesiska staten om att få kinesiska studenter till Sverige. Eftersom kineserna bland annat söker utbildningar inom ekonomi, miljö, it och teknik, plus andra specialutbildningar, så är Högskolan Dalarna det bästa alternativet. Här kan man erbjuda bra utbildning.

Han berättar att målsättningen är att låta 500 kineser komma till Sverige för att studera. Det handlar om uppdragsutbildning där kinesiska staten står för kostnaderna.

Anders Lindh har redan tagit kontakt med representanter för Falu kommun. Nu stundar de första riktiga kontakterna med ledningen för högskolan.

Det kan bli positiva samtal. Andrew Casson, vice rektor på högskolan, är nämligen mycket positiv när han får höra talas om detta:

- Ja, eftersom det handlar om uppdragsutbildning så kan vi ta emot dem. Det här kan bli riktigt spännande, säger Casson.

Nu kommer Anders Lindh att arbeta hårt för att de kinesiska studenterna ska kunna komma hit redan till september då undervisningen börjar efter sommaruppehållet.

- Det handlar om att lösa flera praktiska saker bland annat boende. Sedan måste studenterna få visum. Men inget är omöjligt och vi kommer inte att ge oss. Målsättningen att de kunna studera i höst, säger Anders Lindh, som hoppas att detta bara är början på ett större handelsutbyte mellan Skandinavien och Kina där Falun blir navet i verksamheten.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons