Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina vill bli först på 1 000 kilovolt

Annons

People's Daily i Kina skriver att landet ska bli först i världen med att sätta ett 1 000 kilovoltssystem med växelström i kommersiell drift. Detta ska ske innan 2010.

ABB brukar kalla Ludvika för koncernens kraftöverföringstekniska centrum.

Frågan som många i Ludvika ställer sig är om det blir Ludvikateknik i ABB:s offert så att Ludvika försvarar sin tekniska ställning i ABB.

ABB håller på att göra ett teknikval för brytare för denna ultrahöga spänningsnivå, en utvecklad luftisolerad brytare från Ludvika eller gasisolerad med schweizisk teknik.

- Det finns ett projekt på global nivå kring överföring av högre spänningsnivåer. Något val av teknik för brytare har ännu inte gjorts, säger Ingalill Östman, Svenska ABB:s informationschef.

ABB:s Kinachef, Peter Leupp, har tidigare meddelat att ABB ska vara med i utvecklingen av 1 000 kilovolt växelström och 800 kilovolt likström (HVDC). Kinas plan för HVDC-utbyggnaden är väl känd i Ludvika och Ludvika är aktiva på 800 kilovolt.

I världen finns på växelströmsområdet två försök med ultrahöga spänningar som dock aldrig blivit en kommersiell framgång.

I Japan finns ett par system som testkörs på lägre spänning, de japanska företagen håller på att utveckla gasisolerade apparater.

Under Sovjetunionens tid så byggdes ett skrytprojekt, den transkontinentala 1 150 kilovoltslinjen från vattenkraftverken i västra Sibirien till Europa.

En delsträcka kördes ett tag innan apparaterna gav upp på 1 150 kilovolt.

Efter Sovjetunionens fall har systemet har delvis byggts upp i Kazakhstan, men körs på 500 kilovolt.

Det är kunnandet i Ludvika på isolationsteknik som ledde till att det var Asea i Ludvika som tog alla världsrekorden när elektriciteten skulle förflyttas långa sträckor med minimala förluster.

Ludvika blev först på 400 kilovolt med Harsprångsöverföringen 1952, först på 800 kilovoltsnivån i Kanada 1963. 1975 kom nästa steg som dock aldrig blev en kommersiell framgång.

Asea i Ludvika levererade en kraftransformator till USA på 1 765 kilovolt för utvecklandet av ännu kraftfullare kraftsystem inom växelström.

Men sedan 40-år tillbaka i tiden har 800 kilovoltssystemen varit de högsta spänningsnivåerna i världen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons