Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina stoppar "organturismen"

Annons

Kina vill begränsa antalet organtransplantationer till utlänningar, för att kinesiska sjukhus hellre ger de eftertraktade organen till rika besökare än till fattiga kineser.

Kinas regering meddelade i måndags att den vill stoppa "organturismen" som ökar i det folkrika landet. I framtiden ska utlänningar bara kunna få kinesiska organ med särskilt tillstånd från kinesiska myndigheter. I dag vänder sig utlänningarna direkt till sjukhusen _ eller sjukhusen till dem.

Två miljoner kineser beräknas behöva ett nytt organ varje år, men bara 20|000 av dem får en operation, på grund av stor brist på hjärtan, njurar och andra organ. Ändå har kinesiska sjukhus erbjudit utlänningar organ, eftersom de tjänar mer pengar på dessa patienter. Sjukhus och läkare som ertappas med att olovligen ha givit organ till utländska patienter kommer i framtiden straffas och mista rätten att utföra transplantationer.

De nya reglerna ses också som ett försök av regimen i Peking att tvätta bort Kinas rykte som skrupelfri marknadsplats för handel med organ från framför allt avrättade fångar.

TT

Mer läsning

Annons