Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina ska göra säkrare leksaker

Annons

Kina kommer att införa tuffare säkerhetsregler för leksaker, säger en högt uppsatt chef inom landets produktkontroll efter starkt missnöje utomlands med kinesiska leksaker.

Nya regler införs för att göra de kinesiska leksakerna säkrare, sade Wang Xin, inspektionschef vid landets kontrollmyndighet för produktkvalitet, under ett fabriksbesök i provinsen Jiangsu på torsdagen tillsammans med EU:s konsumentkommissionär Meglena Kuneva.

Världens största leksakstillverkare ska låta varje ny produkt genomgå en säkerhetskontroll innan den kan börja tillverkas, sade Wang enligt tidningen China Daily. Myndigheten ska också slumpmässigt kontrollera fabriker och varor, tillade han,.

Kina exporterade leksaker för 120 miljarder kronor förra året och landets leksaksindustri har fått skarp kritik för slarv med leksakernas säkerhet. Exempelvis har miljontals leksaker dragits tillbaka från marknaderna i USA och Europa sedan den kinesiska tillverkaren ersatt en blyfri målarfärg med en billigare färg innehållande bly.

I EU har leksaker gått om elektronikvaror vad gäller vilka kinesiska produkter som orsakar flest varningar på grund av bristande säkerhet.

Enligt en rapport i maj från den kinesiska kontrollmyndigheten för produktkvalitet är en femtedel av de leksaker som tillverkas för den inhemska marknaden undermåliga eller potentiellt farliga.

Wang Xin underströk vikten av att just leksaker blir säkrare.

TT

Mer läsning

Annons