Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina nästa för Ellen

Annons

- Efter gymnasiet var jag på Irland och på fritiden läste jag upp mitt betyg i kemi i ett försök att bli antagen på Handelshögskolan i Stockholm, HHS, berättar Ellen.

Det gick vägen och med livsaptit gick hon in i utbildningslokalerna vid Sveavägen i huvudstaden. Många internationella projekt lockade. Hon nappade på det häftigaste, Project China, som genomförts under tre år där tolv studenter årligen från både HHS och KTH varit engagerade.

- När projektet arrangerade en arbetsmarknadsdag på HHS i höstas ställde jag upp med biljettförsäljning och fixade bordsplacering, berättar Ellen.

Hennes insats gjorde intryck på förra årets projektgrupp. Ellen handplockades till projektledare för 2005 års upplaga, trots att hon var ny på högskolan samt på Kristina Zang, som varit bosatt i Kina tolv år och student i årskurs tre på KTH.

- Vi två valde sedan ut resten av projektgruppen, från HHS och KTH, fortsätter Ellen Rova.

I projektet arbetar gruppen för att hjälpa svenska företag och studenter att ta sig till Kina.

- Kina är snart världens största marknad. Det är viktigt att svenska företag hänger med i den utvecklingen för att i ett längre perspektiv kunna konkurrera internationellt, säger Ellen.

Projektet pågår under ett år. Redan i januari gjorde Ellen och Katarina ett första besök i Kina.

Under året genomför studentgruppen en vetenskaplig studie av teknisk utveckling och entreprenörskap i Kina.

I juni far hela tolvmannagruppen över och samlar in fakta till en rapport. Resultatet blir en bok som ska vara klar till hösten. I oktober reser gruppen åter till Kinas huvudstad Beijing och marknadsför svenska företag.

Syftet är att Ellen och hennes studerande kollegor ska vara en resurs för svenska företag med intresse för det stora landet i öster. Dessutom ska de även guida studenter till arbets- och studiemöjligheter i Kina.

Project China drivs ideellt. Det finansieras av företag och institutioner. Flera stora svenska företag har knutits till projektet.

Ellen Rova håller i budgetansvaret för hela projektet, som beräknas uppgå till 800 000 kronor.

- Givetvis hinner jag inte riktigt med den ordinarie studietakten på skolan, men hoppas hinna ifatt under slutet av sommaren.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons