Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killen som inte får göra lumpen

Annons

- Det är dem det är värst för, säger Patrik. Jag har ju mer tid på mig att tänka om.

Patrik mönstrade i höstas och fick redan då ett preliminiärt besked om att han skulle göra lumpen i Östersund.

- Det kändes rätt okej, säger Patrik, som förlikade sig med tanken på lumpen efter informationen han fick under mönstringen.

Men nu får han i stället börja leta efter ett jobb när han går ut samhällsprogrammet på gymnasiet.

Patrik blev inte så där väldigt besviken över beskedet. Men Pliktverket, som skickat ut breven, har fått ta emot en del ilskna reaktioner.

- I vissa fall är det gråt och tandagnisslan, medan andra tycker att det är skönt. Men jag skulle vilja uppmana dem som blir upprörda att inte "skjuta pianisten". Vi kommer med beskedet, men har inte fattat beslutet, säger Thomas Lövgren på Pliktverket.

Bakgrunden till de indragna värnpliktsplatserna är att försvaret har ont om pengar. Dessutom pekar allt på ännu större sparkrav och nedläggningar av regementen efter försvarsbeslutet i höst.

Tanken var att 16 000 killar och tjejer skulle göra lumpen i år. Men den siffran drogs först ner med 800, och sedan - i mars - med 1200 till.

- Vi hade begärt att beslutet skulle komma i så god tid, att de drabbade skulle hinna söka till högskola och universitet. Och så blev det, säger Thomas Lövgren.

De som nu får besked om att de inte behöver rycka in, förs i stället över till den så kallade utbildningsreserven, tillsammans med majoriteten av sina jämnåriga. De flesta svenskar killar gör inte längre lumpen.

I mitten på april räknar Pliktverket med att alla ska ha fått besked.

- Har man inte fått något brev då, kan man känna sig säker, säger Tomas Lövgren.

För dem som till varje pris vill göra lumpen, men nu får ett negativt besked, behöver det inte vara helt kört. Om man har tur, kan finnas det en annan utbildningsplats man passar för.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons