Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killar valde vården

Annons

Christian Johansson är utbildad billackerare, men jobbar på Lustigknopp sedan ett och ett halvt år tillbaka. Han var mycket skeptisk till yrket innan han började arbeta.

- Många tror att det är ett skitjobb, men jag trivs och blev kvar. Det känns bra att hjälpa människor, säger Christian Johansson.

Äldreboendet har en personalstyrka på sammanlagt 33 personer, varav tio är män.

Procentuellt sett är det mycket, säger Karin Hallqvist, vikarierande enhetschef. Hon får ofta höra positiva kommentarer om killarna som sköter hemtjänsten.

- Många är änkor och tycker att det är kul att det för omväxlings skull kommer en karl. Hemma lyckades de kanske aldrig få sina män att diska, säger Karin Hallqvist.

Som kille har man många fördelar, berättar Christian Johansson. En stark rygg är uppskattad när tunga föremål ska bäras. Vid rakning får han beröm av gubbarna.

Oskar Jönsson går vård- och omvårdnadsprogrammet och vikarierar på Lustigknopp över sommaren. Han är den enda killen i sin klass.

- Jag tror att det beror på jobbets stämpel. Många tror att det bara handlar om att torka avföring.

- Då glömmer man ju det positiva, som den sociala biten och att man hjälper människor, säger Oskar Jönsson.

De låga lönerna kan skrämma bort många, tror Karin Hallqvist. Ingångslönen för ett vårdbiträde ligger runt 13 000 kronor.

I Falu kommun är cirka 100 män fast anställda inom vård och omsorg. Antalet kvinnor är 1 800.

Enligt Margareta Rönnings, personalplanerare på Falu kommun, ökar antalet män inom vård och omsorg. Men hon vill inte tala om en trend; det rör sig fortfarande om mycket små siffror.

- I det stora hela ser det ut som det alltid har gjort, säger Margareta Rönnings.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons