Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kifah är kritisk mot USA - och våldet

Annons

Kifahs synvinkel:

"Jag är kritisk mot den amerikanska ockupationen av Irak, men samtidigt fördömer jag motståndsgruppernas användning av våld. Våldet kan inte skapa möjligheter för en bra framtid.

Jag har hela livet varit en motståndare till Saddamregimen, och tycker att det är positivt att diktatorn har störtats. Men USA:s krig var olagligt, och jag är emot den amerikanska ockupationen.

Den amerikanska administrationen valde fel strategi från början när de försökte balansera mellan dem som vill bygga något nytt och anhängarna till den gamla regimen. Det var ett misstag att inte ta till kraftåtgärder mot Saddamanhängarna.

Jag fördömer både våldet från motståndsmännen - att kidnappa människor från andra länder är totalt oacceptabelt - men också våldet från amerikansk sida. Jag fördömer den kollektiva bestraffningen av fallujaborna.

Situationen går inte att lösa militärt. Den enda framkomliga vägen är åtgärder på det sociala, politiska och ekonomiska planet. Detta skulle göra det svårare för de väpnade motståndsgrupperna att rekrytera nya medlemmar.

Om USA i större utsträckning lämnade över ansvaret för säkerheten till irakisk polis, skulle också mycket vara vunnet.

Jag vill se ett demokratiskt självbestämmande för irakierna och vill att USA lämnar landet så fort som möjligt."

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons