Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappade kvinnan lyckades fly

Annons

Den 36-åriga colombianska som rövats bort tillsammans med sin svenske partner har flytt från kidnapparna. Efter en dramatisk eldstrid utfäster nu colombianska myndigheter en belöning i fallet.

En massiv polisinsats med helikoptrar jagar kidnapparna i bergsområdet Tierralta, ett 70-tal mil norr om huvudstaden Bogotá. I samband med en eldstrid mellan kidnapparna och polisen i lördags kväll "flydde kvinnan från banditerna och gömde sig i ett hus", berättade överste Carlos Leiva på en presskonferens på söndagen.

Enligt Leiva mår hon nu efter omständigheterna bra, men oron stiger för den 68-årige svenskens öde. Eldstriden var uppenbarligen mycket dramatisk och två misstänkta kidnappare dödades.

Nyhetsbyrån EFE rapporterar att myndigheterna erbjuder motsvarande 170|000 kronor för information som leder till att svensken hittas. Pengar är en avgörande faktor i colombianska kidnappningar _ förutom kokain lever gerillorna Farc och ELN samt många kriminella grupper på lösesummor.

Leiva sade på söndagen att såväl Farc som andra miliser i det erkänt farliga området är misstänkta för kidnappningen av det svensk-colombianska paret, som ägde rum vid deras hem i provinsen Córdoba i onsdags.

Svenska myndigheter följer fallet, men var på söndagskvällen fåordiga.

Några nya uppgifter om svensken hade dock inte kommit enligt Nilsson.

Tack vare den blomstrande kokain- och kidnappningsverksamheten betecknas Farc som världens rikaste gerillarörelse. Farc låg bakom kidnappningen av de två svenska Skanskaanställda Danny Applegate och Tommy Tyrving 1994. När de släpptes året efter förekom medieuppgifter om att en lösesumma på 45 miljoner kronor betalats, men det förnekade UD och Skanska.

TT

Mer läsning

Annons