Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Khartum tveksamt till rebellförslag

Annons

Sudans regeringen är inte entusiastisk till alla delar av den politiska plattform som rebelledare i Darfur har enats om, sade Jan Eliasson, FN:s sändebud i Darfur, på tisdagen.

Ledare för sju rebellgrupper från den krigshärjade regionen Darfur enades i måndags om en politisk plattform inför fredsförhandlingar med regeringen. De sade sig också beredda till eldupphör om regeringen är med på det, och de vill påbörja fredsförhandlingar med regeringen inom två, tre månader.

Plattformen antogs under ett möte i Tanzania, anordnat av Afrikanska unionen (AU) och FN, som representerades av Jan Eliasson. Resultatet tolkas av många som en seriös fredsinvit från rebellernas sida.

I maj förra året slöt regeringen ett fredsavtal med en rebellgrupp, men detta har haft ringa effekt och rebellrörelsen har splittrats i flera fraktioner sedan dess. Regeringen i Khartum framförde till Eliasson att den inte vill se kommande fredsförhandlingar som en omförhandling av förra årets avtal.

En talesman för Sudans utrikesdepartement sade efter mötet med den svenske diplomaten att regeringen "är redo att arbeta med vissa delar av uttalandet inklusive deklarationen om eldupphör".

För Jan Eliasson och hans kollega från Afrikanska unionen, Salim Ahmed Salim, följer nu några veckor av "skytteldiplomati", enligt Eliasson själv.

Striderna i Darfur mellan rebellgrupper och milisgrupper, som regeringen anklagas för att stödja, har pågått i drygt fyra år och kostar 200|000 människor livet. Två miljoner människor har drivits på flykt.

TT

Mer läsning

Annons