Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin-Maria ställer upp igen

Annons

- Alla säger att det är lättare andra perioden i riksdagen. Första perioden är det så mycket nya intryck och så mycket att lära och försöka hinna med, konstaterar Kerstin-Maria Stalin som är född i Östersund där hon tog studenten.

Kerstin-Maria tänkte faktiskt en gång bli bonde och gick också på lantmanna-

skola i Skåne. Efter giftermål med stockholmaren Bengt Stalin sadlade Kerstin-Maria Stalin om. Yrkesvalet blev i stället lågstadielärare och legitimerad psykolog. Till Borlänge där Bengt fått arbete på Tekniska gymnasiet flyttade familjen, Kerstin-Maria, Bengt och sonen Björn 1967. Familjen utökades med barnen Sven och Märta. Kerstin-Maria Stalin kombinerade arbetet på barnspyket i Falun med studier till psykolog.

En svår och tung period i Kerstin-Marias liv blev det sedan hon och barnen 1981 miste Bengt. Det var i övrigt maken Bengt, aktiv i Tunabygdens miljövänner som tillsammans med bland andra doktor Gustav Högberg inspirerade Kerstin-Maria till politiskt arbete med gröna förtecken.

Hennes engagemang i vad som blev miljöpartiet var mångårigt och väldokumenterat då Kerstin-Maria Stalin 1998 valdes in i riksdagen. Kommunalt hade hon under en period representerat sitt parti i kommunfullmäktige i Borlänge. I landstinget var Kerstin Maria oppositionsråd under sex år. Landstingspolitikern Kerstin-Maria Stalin riktade stark kritik mot planerna på att införa köp- och säljsystemet i verksamheten. Hon var också kritisk mot införandet av Dalamodellen.

I närmare 20 år arbetade Kerstin-Maria som psykolog på ungdomsmottagningen i Borlänge samt barn och mödravårdscentraler i Borlänge. Världens bästa jobb, betygsätter Kerstin-Maria. Under sin första riksdagsperiod har Kerstin-Maria Stalin helt naturligt arbetat mycket med frågor som rör förebyggande arbete för barn och ungdomar. Men även åt Försäkringskassorna och den brist på resurser som hon anser hämmar kassornas arbete. Vidare pensioner.

- Andras pensioner är jag väldigt intresserad av. Vad betyder den stora pensionsuppgörelsen mer konkret? Då det gäller min egen pension är jag ganska ointresserad.

Kerstin-Maria har nu uppnått den officiella pensionsåldern. Något som hon uppfattar som något tämligen odramatiskt.

- Kommer jag inte in i riksdagen blir jag pensionär. Det är väljarna som avgör den saken. Nu sätter valrörelsen i gång på allvar i Dalarna så jag får många tillfällen att tala för min sak, avslutar Kerstin- Maria Stalin.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons