Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenteris och Thanou flydde OS-byn

Annons

Grekiska OS-truppens chef Manolis Kolybadis berättade för grekisk tv att de dopningsmisstänkta löparna Kostas Kenteris och Ekaterini Thanou fick panik när de kallades till dopningstest i torsdags och därför flydde från OS-byn utan att berätta vart de tog vägen.

De var som rädda duvor...de var väldigt, väldigt rädda, sade Kolybadis.

Kolybadis hade mött de två aktiva och deras tränare Christos Tzejkos vid ingången till OS-byn cirka två timmar innan IOK:s dopningstestpatrull kom för att hämta dem till dopningstest.

Jag berättade för dem att de någon gång, från det att de kommit in i OS-byn, skulle kallas till dopningstest, sade Kolybadis till tv-bolaget Alpha.

Thanou började att skaka och när jag frågade varför svarade hon "varför jagar de oss, vad vill de ha av oss?".

En talesman från Greklands olympiska kommitté säger till nyhetsbyrån AFP att Kolybadis inte varnade löparna om att de skulle testas samma kväll, utan i mer allmänna ordalag sade åt dem att vara tillgängliga ifall testpatrullen skulle dyka upp någon gång under OS-perioden.

När IOK:s testpatrull kom till OS-byn på torsdagen försökte Kolybadis att leta rätt på Kenteris och Thanou.

Vi hittade dem inte, de var inte på sina rum. De hade åkt därifrån, men vi vet inte när.

Ungefär sex timmar senare framkom att friidrottsstjärnorna hade tagits in på sjukhus för lindrigare skador efter en motorcykelolycka.

Kenteris och Thanous förklaring till varför de inte befann sig i OS-byn var att de hade fått tillåtelse att lämna OS-byn för att åka och hämta mer kläder.

De är kallade till förhör av IOK:s disciplinkommitté på måndagen. Enligt en grekisk tv-station kommer de inte personligen att medverka utan deras advokat och tränare kommer att företräda dem.

På lördagen beslöt Greklands olympiska kommitté att stänga av löparna fram till måndagens förhör.

IOK:s exekutivkommitté kommer på måndagen att ta ställning till om Kenteris och Thanou medvetet undanhållit sig från två dopningstester under veckan. Tidigare i veckan missade de ett testtillfälle i USA. IOK:s testpatrull sökte dem under två dagars tid i Chicago, där de sagt att de skulle ha befunnit sig. Internationella friidrottsförbundets (IAAF) talesman Nick Davies säger till Reuters att grekerna oväntat hade åkt till Tyskland.

Eftersom de inte var i Chicago skickades en testpatrull till OS-byn i torsdags för att hämta dem för testning, sade IAAF:s ordförande Lamine Diack.

Anser IOK att de hade giltigt skäl att utebli från något av testtillfällena kan man inte stänga av dem från OS-deltagande.

Däremot kommer IAAF att titta över sina arkiv. Finner de att grekerna missat tre dopningstesttillfällen, utan giltiga skäl, under de senaste 18 månaderna stängs de av.

Kenteris är regerande olympisk mästare på 200 meter och han vann även VM 2001. Thanou tog silver i OS för fyra år sedan.

TT:S UTSÄNDA

Mer läsning

Annons