Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ken stämde Alf

Annons

Ett stort antal personer i länet - bland annat Ken Swedenborg - stämde landstingsrådet Alf Johansson i somras.

Anledningen var ett avtal som Johansson skrivit under med landstingsdirektören Ulf Hållmarker.

Avtalet, som tidningen redogjorde för, kostade skattebetalarna drygt tio miljoner kronor.

Swedenborg med flera menade i sin överklagan att länsrätten skulle titta på om avtalet tillkommit på rätt sätt och äger juridisk giltighet.

Man har också hemställt att beslutet skulle omförhandlas - och att sådana avtal inte ska få förekomma i Landstinget Dalarna.

De klagande skriver också att Hållmarkers fallskärm med stor sannolikhet innebär att han blir jävig i sina uppgifter gentemot landstingsstyrelsens majoritet - ledd av Alf Johansson.

Och att avtalet negativt påverkar Hållmarkers oberoende och synen på hans omdöme och att tilltron till den politiska styrningen är i gungning liksom tilltron till att landstingets politiker sköter den ekonomiska hushållningen med skattemedel på ett ansvarsfullt sätt.

Ken Swedenborg var en av de starkaste kritikerna.

Några månader senare - och långt innan länsrätten förkunnat dom i detta ärende - kohandlade Swedenborg med Alf Johansson och gjorde upp om att stödja s-blocket, vilket innebär att man kan fortsätta regera i landstinget.

Landstinget Dalarna har i sitt svar till länsrätten anfört att Alf Johansson med stöd av styrelsens delegationsbestämmelser verkställt styrelsens beslut att göra upp med Hållmarker - och villkoren i avtalet.

Övriga frågor från de klagande har man inte haft anledning att kommentera.

Länsrätten har nu avslagit Kens stämning.

Rätten menar att landstingsstyrelsen haft rätt att fatta ett sådant avtal som skrevs med Hållmarker. Och att Alf Johansson haft rätt att skriva under detta.

Länsrätten skriver också att lagligheten i Johanssons beslut inte påverkas av senare inträffade förhållanden, exempelvis underlåtenhet att anmäla till landstingsstyrelsen.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons