Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kejsarens"nya budget Del 1

Annons

Regeringens nya vårbudget är ingen budget utan en önskelista fylld av önskemål och förhoppningar. Politiskt är den en katastrof för socialdemokraterna och nationalekonomiskt är den en saga i stil med "Kejsarens nya kläder". För att behålla samarbetet med riksdagens två ytterlighetspartier har finansministern offrat all kunskap som han eventuellt har haft.

För bara ett par månader sedan kritiserade han Tyskland och Frankrike för att de inte rättade sig efter EU:s konvergensregler och nu slopar han själv dessa målsättningar. När han får kritik svamlar han som vanligt om kommande högkonjunktur och tillväxter, tvärt emot kunniga ekonomers bedömning.

De små bidragen som lämnas till olika verksamheter och ändamål i det här lapptäcket är endast bråkdelar av vad som behövs. Behoven ute i landet rör sig om flera hundra miljarder och budgeten ger cirka 13 miljarder, ändå ökar statsskulden med 80-90 miljarder och man tar cirka 4 miljarder från det tidigare nästan utslagna försvaret.

Det har en slående likhet med H.C. Andersens saga om Kejsarens nya kläder och allmänhetens reaktion är ungefär lika. Det är bara det lilla oskyldiga barnet som saknas, men sådana finns väl inte längre i Sverige?

Fotnot:
Del 2 av denna insändare kommer i morgondagens tidning.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons