Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd vill ha maxantal på dagis

Annons

Kristdemokraterna presenterade i går sitt lokala valmanifest inför kommunvalet. Mycket av det är sådant som redan är på gång i kommunen eller som de övriga borgliga parterna, och i vissa fall även socialdemokraterna, redan deklarerat att de också vill arbeta för.

Barnens väl och ve trycker kd hårt på. Där ska det satsas på ett flertal punkter.

En av dem är att få ner storleken på barngrupperna genom att införa maxantal barn per anställd på dagis.

- Vi har ett gräsligt tryck på oss från regeringen genom maxtaxan och grupperna blir av ekonomiska skäl för stora överallt nu. Men vi måste här formulera någon from av värstingtal som vi inte får överskrida, säger Ulrik Lindgren.

Hur stora grupperna ska vara är svårt att säga i dag, menar han. Men partikollegan Katarina Gustavsson, med eget förflutet som dagmamma, anser att 3,5 barn per anställd räcker väl.

Kd vill också ta krafttag mot det allt hårdare klimatet i skolan med mobbning och kränkande behandling i både ord och handling. Det måste införas en nolltolerans anser Anders Ericson, själv lärare. Alla skolor måste rapportera till skolstyrelsen om incidenter vilket inte alltid sker i dag. Detta för att skolstyrelsen ska kunna sätta in tillräckliga och rätta åtgärder, menar han.

Partiet lovar också att arbeta för att det införs ett etikämne i

Faluskolorna som ett medel att komma tillrätta med problemen.

Partiet trycker också hårt på det stora ohälsotalet som man måste med alla medel komma tillrätta med.

- Det har varit ett ohyggligt försummande av vår personal i många år, säger Ulrik Lindgren.

Och detta riskerar i sin tur att gå ut över äldreomsorgen där larmrapporterna om framtida personalbrist duggar tätt.

- Vi har ingen annan fråga i välfärden som så till den milda grad kommer att utmana oss, säger Ulrik Lindgren som befarar att den trots alla larmrapporter inte tagits på tillräckligt stort allvar av ansvariga.

Förutom personalaspekten vill partiet arbeta för fler småskaligt boende för dementa, större resurser till hemtjänsten och förstärkt stöd till anhörigvårdare.

Enligt kd görs inte heller tillräckligt för att få ut invandrarna i arbetslivet. De måste därför ges ett individuellt handlingsprogram.

Miljöfrågorna har kommit i skymundan i kommunen tycker partiet som bland annat vill jobba för att sänka ljudnivåerna på tillställningar så att hörselskador undviks.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons