Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd öppnar för utbyggd kärnkraft

Annons

Kristdemokraterna utesluter inte nya kärnreaktorer efter 2010. Svängningen innebär att tre av de fyra regeringspartierna öppnar för utbyggnad av kärnkraften.

De ökande koldioxidutsläppen "är kanske det största hotet mot mänskligheten", säger partiledaren Göran Hägglund till Svenska Dagbladet. Han understryker att energiuppgörelsen inom regeringen ligger fast _ att det varken ska stängas några reaktorer eller fattas beslut om nybyggnation under den innevarande mandatperioden. Men han utesluter inte nya reaktorer i framtiden.

Kristdemokraternas partistyrelse tillsatte på fredagen en arbetsgrupp som ska lägga fram nya förslag på området. Med sig har de en rapport där partiets miljötalesman Sven Gunnar Persson skriver: "Vi vill inte utesluta att nya kärnkraftsreaktorer byggs i Sverige efter 2010".

Partiets tidigare ståndpunkt är att kärnkraften ska fasas ut i takt med att den ersätts med förnybar energi.

Av de borgerliga partierna vill folkpartiet gå längst och kräver utbyggd kärnkraft. I ett förslag till nytt handlingsprogram som diskuteras inom moderaterna står det att kärnkraften "bör få möjlighet att utvecklas".

Centern vill fasa ut kärnkraften "i balanserad takt".

TT

Mer läsning

Annons