Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd-kritik mot förfarande vid rekrytering av ny chef

Annons

"Kommunstyrelsens ledamöter fick del av de sökandes ansökningshandlingar så sent som två dagar innan kommunstyrelsens sammanträde och fick träffa den av presidiet föreslagne kandidaten först under sammanträdesdagen", skriver kd-ledamöterna i sin reservation som lämnades in under gårdagen.

- Enligt tidningarna var det en enig kommunstyrelse som beslutade om tillsättningen men det stämmer inte med verkligheten. Vi kristdemokrater föreslog att ärendet skulle bordläggas till sammanträdet den 16 december, säger de båda kd-ledamöterna.

Det kristdemokraterna vänder sig emot är att kommunstyrelsens ledamöter, till skillnad från presidiet som berett ärendet, haft extremt kort tid på sig att ta ställning. Ledamöterna fick handlingarna kring de tre personer som presidiet valt ut så sent som dagen före sammanträdet och har inte heller fått tillfälle att träffa den utvalde kandidaten förrän vid onsdagens sammanträde. Övriga sökande som förordats av Proffice har ledamöterna överhuvudtaget inte fått träffa.

- De enda ledamöter i kommunstyrelsen som deltagit i intervjuer är presidiet och vi menar att uppdraget att bereda tillsättningen aldrig givits av kommunstyrelsen till presidiet. Vi menar att vi övriga ledamöter i kommunstyrelsen åtminstone borde beretts rådrum att ta in intrycken från kandidatens presentation vid kommunstyrelsens sammanträde och även överlägga med andra inför ett sådant viktigt beslut som anställande av en kommunchef, säger Torsten Larsson och Dick Bergkvist.

"Vi vill understryka att vår kritik inte riktar sig mot den person som kommunstyrelsen nu anställt utan mot tillsättningsförfarandet som sådant", avslutar de båda kristdemokraterna sin reservation.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons