Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter oftare sjuka av djurmat

Annons

En större känslighet för kemikalierna som finns i plast och bekämpningsmedel kan förklara varför fler katter än hundar dött efter att ha ätit djurfoder, säger experter.

Efter rapporter om flera dödsfall bland hundar och katter upptäckte USA:s livsmedels- och läkemedelsverk FDA kemikalien melamin i hund- och kattmat samt i vetegluten som importerats från Kina och tillsatts i djurmatsprodukter.

Efter beskedet om att plastmaterialet melamin hittats i hund- och kattmatsburkar i USA beslutades att även torrfoder skulle dras in från butikshyllorna.

Av rapporter har det framgått att katter är känsligare för melaminförgiftning.

Sundlof och andra experter har inte kunnat förklara varför kemikalien orsakat njursvikt i samband med 16 bekräftade dödsfall bland sällskapsdjur, 15 av dem var katter. Men det finns berättelser om hundratals andra sällskapsdjur som dött.

Tillverkaren Menu Food i Kanada har tidigare återkallat 60 miljoner burkar med djurmat sedan det blivit känt att sällskapsdjur dött av njursvikt eller blivit sjuka av maten.

Nu har även Nestlé Purina Pet Care dragit tillbaka partier av burkmat, medan Hill's Pet Nutrition, som ingår i Colgate-Palmolive-koncernen, är den första tillverkare som drar in torrfoder.

FDA har inte funnit några tecken på att skadligt vetegluten använts i livsmedel för människor.

TT

Mer läsning

Annons