Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kättbo värnar om kräftorna

Annons

Kättbo jordägare besparingsskogs allmänningsstyr- else överklagar miljödomstolens dom av den 3 november 2005 gällande uppförande och drift av ett kraftverk i Kättbo.

Sökanden har yrkat att tillstånd till verksamheten ska ges utan villkor om vandringsväg för fisk förbi regleringsdammen i Kättbosjöns utlopp, eftersom flodkräftbeståndet i Kättbosjön i annat fall kan komma att smittas av kräftpest.

- Vi har i övrigt inga erinringar mot domen avseende exempelvis flöden, säger Erik Sjöberg, ordförande i Kättbo jordägare besparingsskogs allmänningsstyrelse.

Förutom att jordägarna värnar om det bestånd av flodkräfta som finns i Kättbosjön, medför även anläggande av en vandringsväg för fisk merkostnader både vad det gäller att bygga och underhålla den.

- Nuvarande förhållanden har gällt under de senaste 140 åren och det finns ett gott fiskebestånd i Kättbosjön, säger Erik Sjöberg.

Fram till 1960-talet fanns ett kraftverk i Kättbo som förstördes vid en brand. På den här platsen vill jordägarna återuppbygga kraftverket. Investeringen har beräknats till cirka tre miljoner kronor och kraftverkets medelårsproduktion beräknas ligga på 675 000 kilowatttimmar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons