Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katrina Frandsen

Annons

Katrina Frandsen, 47 år, omkom i en bilolycka i Peru den 16 maj. Hennes närmaste är maken Jens och barnen Sara, Johannes, Mirjam och Margareta.

För snart fyra år sedan reste Katrina Frandsen tillsammans med sin familj till Peru utsända av Svenska kyrkans mission, Svenska kyrkan i utlandet och Lutherhjälpen. Katrina har arbetat som bibliotekarie och lärare på IBC, Instituto Bartolomé de las Casas Rímac.

Katrinas intresse för internationella frågor, rättvisa och solidaritet väcktes tidigt. Själv framhöll hon att föräldrarna och uppväxten inom Missionsförbundet lärt henne att var och en av oss inte bara har ansvar för oss själva utan även för vår nästa.

Katrina var en generös människa som såg möjligheter i mötet med alla människor. På ett öppet och enkelt sätt mötte hon människor med integritet. Det hände alltid saker i hennes närhet och många frågor kunde vara på gång samtidigt. Inte minst på det privata planet. Katrina slutade egentligen aldrig att hämta in kunskap. Samtidigt som hon arbetade och tog hand om en växande familj fortsatte hon att studera.

Första barnet föddes 1981, samma år som Katrina började på Bibliotekshögskolan i Borås. Hon utexaminerades 1983 och arbetade fram till 1990 på bibliotek i Alingsås, Borås och Eskilstuna. Under samma tid kom ytterligare tre barn till världen. För tio år sedan gick Katarina över till läraryrket och undervisade högstadieelever i svenska, svenska 2, SO och engelska.

I mitten av 1990-talet anmälde Katrina och hennes man Jens sitt intresse till Svenska kyrkans mission att resa ut som missionärer. Katrina uppgav att hon i första hand ville arbeta med bibliotek och utbildning i olika former för vuxna och barn. Men hon ville inte att hennes önskemål skulle sätta gränserna och deklarerade att hon inte var rädd för att ge sig i kast med nya uppgifter. I väntan på svar satte sig Katrina i skolbänken för att läsa litteraturvetenskap, engelska och nusvenska. Det fortsatte hon med fram till dess att familjen reste till Peru.

Katrina kom att arbeta just med de områden som hon kände för. Strax före bilolyckan som tog hennes liv besökte Katrina och hennes man en av Limas kåkstäder, El Corona de Santa Rosa, som klättrar upp längs stadens bergsluttningar. Människorna i stadsdelen ville öppna ett bibliotek och Katrina var där för att berätta om vilken betydelse biblioteken hade för utvecklingsprocessen i Sverige under slutet av 1800-talet och framåt. Tillsammans beslutade de att Katrina skulle komma tillbaka och hålla en liten bibliotekskurs i området.

Människor i Katrinas omgivning kände sig uppskattade och betydelsefulla. Som Katrinas kollegor i Sverige kände vi att hon var intresserad av oss och av den del av SKM:s verksamhet som sker i Sverige. Många är de studenter och folkliga ledare som mött Katrina i hennes missionärstjänst som bibliotekarie och lärare. Katrina har tillsammans med Jens och barnen under åren i Peru etablerat sig i det peruanska samhället och vunnit peruanernas förtroende.

Vi tackar Gud för Katrinas liv och delar den saknad som direktorn för IBC gav uttryck för när han sa: "Hur ska vi klara oss utan Katrina, hon har gjort sig älskad av oss alla."

CARIN GARDBRING

Mer läsning

Annons