Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofcontainern användes aldrig

Annons

Den aktuella styrkan kallades ut från Ludvika brandstation klockan 17.17 och var på plats cirka en halvtimme senare. I det läget var räddningsarbetet i full gång och ett stort antal av de skadade resenärerna hade redan avtransporterats till något av de aktuella akutsjukhusen.

- När vi kom var det mycket folk på plats och de jobbade verkligen effektivt. De hade redan fått fram stora resurser med brandmän, poliser och ambulanser, berättar brandbefälet Folke Jonsson som representerade Ludvikas brandförsvar tillsammans med Peter Levin.

I det läget fick styrkan från Ludvika beskedet att de skulle avvakta. Det stora antalet ambulanser gjorde att de skadade kom iväg mycket snabbt och efter en timme återstod således att lyfta bussen och få fram de omkomna. Det fanns således inget behov av att packa upp och iordningställa containern.

- Alla gjorde allt de kunde. De gjorde verkligen ett bra arbete, berömmer Jonsson sina kolleger från Fagersta, Skinnskatteberg och de andra kårer som deltog aktivt.

I sammanhanget kan nämnas att containern rymmer fyra vårdplatser där skadade, i värme, kan bli föremål för en första insats av vårdpersonalen.

Under den ödesdigra kvällen fanns beredskap även på brandstationen i Smedjebacken.

- Vi hade kontakt med polisen hela tiden och efter hand fick vi in listor med namnen på de som var med i bussen såväl skadade som icke skadade. Tre av de skadade, en mamma och hennes dotter plus en annan kvinna var hemmahörande i Smedjebacken, omtalar räddningschef Veikko Koskelainen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons