Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofal kris i Centralafrika

Annons

I Centralafrikanska republiken håller en humanitär kris av katastrofala mått på att växa fram enligt FN. En fjärdedel av befolkningen har fått sina liv raserade av krig och konflikter.

FN:s barnfond Unicef skriver i en rapport att den norra delen av landet, längs gränserna mot Tchad och Sudan, präglas av en tilltagande konflikt mellan regeringsstyrkor och olika rebellgrupper.

Enligt studier i regionen har omkring 15 procent av kvinnorna blivit våldtagna, vilket bidragit till en ökad spridning av hiv/aids. Unga män rekryteras allt oftare till de stridande styrkorna.

I genomsnitt dör omkring 450 barn varje vecka i landets norra del av undernäring eller av sjukdomar som lätt hade kunnat botas, säger Unicefs representant i Centralafrikanska republiken, Mahimbo Mdoe.

FN:s vädjan till de rika länderna om drygt 80 miljoner kronor för katastrofinsatser under 2007 har ännu bara besvarats med löften om cirka 17 miljoner.

Striderna i norra Centralafrikanska republiken är delvis en följd av att konflikten i den sudanesiska regionen Darfur tränger ut över Sudans gränser.

TT

Mer läsning

Annons