Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrof gör pappersbruket säkrare

Annons

- Vad rörigt det blev. Är ni verkligen från pressen? Ni vet väl att det är en övning? undrade vd:n Lennart Westman när han 20 minuter efter första larmet ställs inför pressuppbådet.

Han berättar det lilla han vet: En lastmaskin har börjat brinna, det har spridit sig till smetköket som gör bestrykningsmedel. En anställd saknas och brukets egen brandkår bekämpar elden. Än kan Westman inte redogöra för hur det är med de fyra som jobbar vid pappersmaskin 7. De anställda på teknikkontoret utrymmer.

Han ber oss vänta. Per Björklund dyker upp. Hade detta varit verklighet hade han inte gått här med kaffekoppen klistrad i näven, utan ansvarat för räddningsinsatsen.

Nu leder han i stället övningen tillsammans med säkerhetschefen Anders Häggkvist. De låter motstridiga uppgifter hagla över ledningsgruppen som har fullt sjå att få läget klart för sig.

- Nu går jag fingerat iväg till de anhöriga som har samlats i Lillgården. Vi vet nu att en av de fyra som fördes till sjukhus har avlidit. Smetberedaren saknas fortfarande och dessutom fanns det en entreprenör i byggnaden. Vi har tyvärr bekymmer med namnlistorna, säger Lennart Westman.

Som vd samlar han ledningsgruppen och visste att något skulle hända, men inte vad. Han minns tre övningar under sina tio år på bruket. Det är viktigt att allt klaffar när det verkligen gäller.

Stora olyckor är inte vanliga. För sju-åtta år sedan fördes tre anställda till lasarettet, risken fanns att de kunde ha andats in farlig gas.

Den allvarligaste olyckan Lennart Westman känner till inträffade 1917 då en kokare exploderade och sex personer dog. En häst blev också halshuggen av det flygande locket.

Vid tisdagens övning var dödsbuden lyckligtvis påhittade. Men ledningsgruppen fick några tankeställare. En lång kö med långtradare ringlade sig till exempel från bruket och korkade igen Grycksbo, fulla med lera, krita och kemikalier. Vad skulle de göra med dem? De var ju på låtsas, men även fingerade frågor kräver svar.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons